1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Angol munkaközösség beszámolók » 2010 Finnország

2010 Finnország

Finnországban jártam – avagy 15 dolog, amit a finnekről feltétlen tudnod kell!

Rendhagyó élménybeszámoló a finnországi csereprogramról.

Finnorszag_37d1. A finnek rengeteg tejet isznak. Ha kinyitod a hűtőt, biztos, hogy van benne 6 karton doboznyi tej.

2. Mikor megismerkedtünk a partnereinkkel, talán a „Hogy vagy?” és a „Hány éves vagy?” kérdést is megelőzte a „Van e valamilyen allergiád?” kérdés. A sok tej miatt rengetegen laktóz érzékenyek és sokan allergiások.

Finnorszag_37c3. A fiúknál nagy divat a nadrág szárát a zokniba tűrni.

4. Nem bevett szokásuk a lányokat előreengedni. Nem mondják, hogy „egészségedre”, vagy „jó étvágyat”, csak étkezés után elmormolnak egy köszönömöt.

5. Nem szinkronizálják a filmeket, csak feliratoznak. Valószínűleg ez is egy módja a passzív nyelvtanulásnak, de tudtam értékelni, amikor magyarul, finn felirattal este meg tudtam nézni a Szabadság, szerelem című filmet. J

6. Nagyon egészségesen étkeznek, sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak minden nap.

7. A menza INGYENES. Az étlapon mindig szerepel saláta, valamilyen hús, főtt krumpli és az elmaradhatatlan tej. Annyit szedhetsz magadnak, amennyit szeretnél. Ha végeztél, a tálcádat, poharadat, tányérodat külön-külön rakod le egy futószalagra, ami úgy működik, mint egy autómosó. Sokkal gazdaságosabb és hasznosabb is.

8. Bár alapvetően egészségesen étkeznek, ugyanakkor rengeteg cukrot esznek. Egy finn ember átlagos cukorfogyasztása egy évben elérheti akár a 30 kg-ot is!

9. A McDonald’s finn megfelelője a Hesburger és sokkal közkedveltebb is a finnek körében. A hamburgerek ugyanazok, csak egy lyuk van mindegyik középen, ami hasonlít egy tipikus amerikai fánkra.

10. A lányok akár vékonyak, akár nem, mindig szűk nadrágba járnak és még a számomra csípős hidegben is képesek balerina cipőt húzni, de a kezük már fázik annyira, hogy kesztyűt viseljenek.

11. Nagyon sok tanuló jár biciklivel, de még ennél is többen járnak motorral iskolába. A motoros ifjak 90%-a lány!

12. A „persze” szó finnül nyomdafestéket nem tűrő jelentéssel bír. Hanyag magyarok vigyázat, kiket sértetek meg!

13. A szilva náluk vagy akkora, mint itthon és sárga, vagy lila színű, de alig nagyobb egy cseresznyénél.

Finnorszag_37b14. Kedvenc mesefigurájuk Mummi, aki megtalálható szinte minden poháron, csokin, ágyneműhuzaton. Mumminak van továbbá barátnője, mamája, papája és egy kedves barátja is.

15. A finn emberek általában nagyon csendesek, ami azonban nem jelenti azt, hogy udvariatlanok lennének. Két barátnak nincs szüksége állandó beszélgetésre, és a bekövetkezett csend alatt sem érzik magukat kínosan.

Nusy

Finnorszag_37a