1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Közösségeink » Könyvtár

Könyvtár

A könyvtári blog és a katalógus

Szolgáltatások

Az épület felújításától kezdődően a könyvtár más feladatot tölt be az iskola életében. Tudásközponttá vált, amely azt jelenti, hogy rendezvényeknek ad otthont, segíti a különleges technikai igényű (pl. kivetítő használata, kisebb csoportok elkülönítése) tanítási órákat. Nemcsak az információ tárolása, hanem annak sokszorosítása, közvetítése is a feladata. A könyvtárostanárok segítenek pl. más könyvtárak szolgáltatásainak vagy az elektronikus könyvtárak igénybevételében. Ennek segítségével gyakorlatilag nincs olyan mű, amelyről információt ne tudnánk szolgáltatni. Abban is tudunk segíteni az olvasónknak, hogy felvesszük más könyvtárakkal a kapcsolatot, és a náluk meglévő, de nálunk hiányzó dokumentum könyvtárközi kölcsönzését kezdeményezzük.

A könyvtár állománya 1994-től teljes egészében feldolgozott. A Szirén könyvtári programot alkalmazzuk. Egyéni tárgyszavazási rendszert használunk, hiszen amikor a feldolgozás elkezdődött a Nemzeti bibliográfia adatbázisa még nem állt rendelkezésünkre.

Az állományba a könyvtár blogjáról lehet betekinteni.

Nyitvatartás

Hétfő – péntek: 8.00 – 15.30

Munkatársak

  • Buncsák Piroska, buncsak.piroska[kukac]arpad.edu.hu
  • Kámán Veronika, kaman.veronika[kukac]arpad.edu.hu
  • Németh Réka, nemeth.reka[kukac]arpad.edu.hu
  • Rónyai Tünde, ronyai.tunde[kukac]arpad.edu.hu

Elérhetőség

1034 Budapest, Nagyszombat u. 19.
Telefon: (+36-1) 388-2371/109-es mellék, (+36-1) 388-7120/109-es mellék

A könyvtár története

Az iskola indulása óta rendszeresen működik és gyarapodik a könyvtár. A gyűjtemény erősen humán jellegű volt. Különösen nagy hangsúlyt kapott a görög-latin nyelvű irodalom beszerzése. Folyamatosan gyarapodott a muzeális gyűjtemény is. Valószínű, hogy ezek a művek jelentős részben ajándékként kerülhettek az állományba. A legrégibb könyv 1607-ből való!

A könyvtár teljes állományát feltáró szabványos katalógus 1987-ben készült el. A következő évben a Mintakönyvtár pályázaton első helyezést ért el az iskola könyvtára. Nagy jelentőségű lépés volt a számítógép megjelenése. 1992-től 1994-ig folyt a Szirén könyvtári program felhasználásával az adatbevitel, melynek eredményeképpen a könyvtár állománya teljes egészében számítógépre került. 1996-ban a Soros Alapítvány pályázatán még egy számítógéppel gyarapodott a könyvtár. Ma már több olvasói és feldolgozói gép működik.

A könyvtárban hagyományos és elektronikus dokumentumok másolására is van lehetőség.

2006. 12. 21-én az iskola felújításának egy fontos állomása volt, hogy méltó helyre költözhetett a könyvtár. Az ünnepélyes avatáson részt vett Bús Balázs III. kerületi polgármester és Hock Zsuzsanna a Fővárosi Pedagógiai Intézet munkatársa is.

A könyvtár állománya

A könyvtár állománya jelenleg kb. 16000 kötet. Az állomány különböző dokumentumtípusokból tevődik össze: könyvek, folyóiratok, hanglemezek, tankönyvek, segédkönyvek, videokazetták, hangkazetták, számítógéppel olvasható dokumentumok találhatók itt. Mivel tervszerűen és nagyon igényesen alakították ki az állományt, gyakran előfordul, hogy végzett – már felsőfokú tanulmányokat folytató – hallgatóink ebben a könyvtárban találják meg a számukra fontos szakirodalmat. Ez egyaránt vonatkozik a humán és a reál tudományokra.

Különösen nagy értéket képvisel a védett, muzeális állomány. Ezeket különgyűjteményként kezeljük.

Legrégebbi könyveink:

  • Pázmány Péter: Az isteni igazságosságra vezérlő kalauz (1607)
  • Szenci Molnár Albert: Dictionarium Ungaro-Latinum (1644)
  • Szenci Molnár Albert: Lexicon Latino-Graeco-Ungaricum (1645)
  • René Descartes: Principia Philosophia (1650)
  • Istvánffy Miklós: Regii Hungarici Historia… (1685).
  • Adományként került az állományba a biológiai tárgyú muzeális értékek különgyűjteménye.

Lezajlott A fa alkotópályázat eredményhirdetése

Az ének teremben, majd az alagsori folyosón berendezett kiállításon megcsodálhattuk, hogy milyen eredeti, sokszínű alkotásokra inspirálta a fa témája a pályázókat. A díjkiosztó ünnepségen újra örülhettünk annak, mennyi tehetséges, a kihívásokat kedvelő diákunk van. A díjazottak. tovább olvasom »

Öregdiák-találkozó helyett online kiállítás

Az öregdiákok személyes találkozójáról ezen a tavaszon sajnos le kell mondanunk, de a közös emlékezésről nem. Iskolatörténeti kiállítássorozatunk idei darabja gimnáziumunk és az amfiteátrum kapcsolatát dolgozza fel. A mi Amfink című összeállításunkat itt nézhetik meg. tovább olvasom »