1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Könyvtár » A Könyvtárostanárok Egyesületének Életműdíját kapta Rónyai Tünde tanárnő

A Könyvtárostanárok Egyesületének Életműdíját kapta Rónyai Tünde tanárnő

November 24-én, a Könyvtárostanárok Egyesületének Őszi szakmai napjai keretében (a járványhelyzet miatt online) adták át az egyesület által odaítélt kitüntetéseket. A 2020. évi Életműdíjat iskolánk könyvtárának vezetője, Rónyai Tünde tanárnő kapta.

Az átadás alkalmával elhangzott méltatásból idézünk:
Rónyai Tünde negyven év könyvtárostanári pályafutását követően nyugdíjasként továbbra is vezeti az Óbudai Árpád Gimnázium könyvtárát. Az ELTE magyar nyelv és irodalom-könyvtár szakán szerzett középiskolai tanári diplomát. 1986-ban került az Árpád Gimnáziumba. 2011 óta az iskolai tehetségpont koordinátora. Munkája eredményességét mutatja, hogy az iskolát 2012 óta az Akkreditált Kiváló Tehetségpontok között tartják számon.
Az általa vezetett közel 17 ezer kötetes és kreatív forrásszervező munkájának eredményeként folyamatosan bővülő könyvtár teljes egészében elektronikus, online katalógusban feltárt gyűjteménnyel rendelkezik, mely egyben az Óbudai Árpád Gimnázium Tudásközpontja is. A könyvtári gyűjteménye rendkívül színes, dinamikusan fejlődő: raktári rendje pontos és rendszeresen ellenőrzött, a beszerzés mellett gondosan selejtez és válogat. Iskolai tankönyvfelelősként 20 éve vezeti a tankönyvrendeléssel, -kölcsönzéssel kapcsolatos feladatokat.
Alapelve az „adatok helyett használható információk átadása” itt meg is valósul. Ezt segítik elő az országos szinten is élen járó módon megszervezett könyvtárinformatikai tanórák. Óráira jellemző a módszertani sokszínűség: az IKT-eszközök alkalmazása és alkalmaztatása, a projektmódszer, az önálló és kritikus forráshasználatra való nevelés, a játékos munkáltatás. A Mozaik munkaközösség vezetője, ebben a minőségében összefogja az iskolai könyvtár működését, a művészeti nevelést, az etika, hit-és erkölcstan tantárgyakat. Számos alkalommal indultak és értek el sikereket tanítványai a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen.
Rónyai Tünde nemcsak a helyi iskolai közösség, de a nagyobb könyvtárostanári közösség ügyét is szívén viseli. 1982 és 2006 között vezette a III. kerület iskolai könyvtári munkaközösségét. 2015-ben az Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központjának iskolai könyvtári szaktanácsadója, 2016-tól vezető szaktanácsadója. 2019 óta az ELTE vezetőtanára, mentortanára. A Könytárostanárok Egyesületének a kezdetektől tagja, 2008 óta az elnökség tagja. Szakmai munkáját számos alkalommal ismerték el oklevelekkel, iskolai és országos díjakkal.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk!