1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Iskolai élet » Árpád Lapok

Árpád Lapok

Eddig megjelent számok letöltése

Az újság történetéről

Az Árpád Gimnáziumnak – az iskola hírnevéhez méltatlanul – sokáig nem volt hosszabb ideig rendszeresen megjelenő iskolaújságja. Többször voltak ugyan erre irányuló kezdeményezések, ám ezek az első nehézségekkel szembesülvén 1-2 év után elhaltak.

Jelentős anyagi és szellemi erőforrásokat összpontosítva 2005 szeptemberében Koncz Levente tanár úr irá­nyí­tá­sával egy minden korábbinál kitartóbb szerkesztőség alakult meg. Azóta sikerült rendszeresen, havonta-másfél havonta megjelentetni az iskolaújságot, Árpád Lapok címmel. A lap már az első év végére jelentős népszerűségre tett szert a tanárok és a diákok körében egyaránt, s kb. 300 példányban jelenik meg és fogy el. Az újságnak kialakult egy biztos, bár az évfolyamok váltakozásával folyamatosan cserélődő szerzőgárdája, állandósult a rovatszerkezete. A lap megjelenéséhez folyamatosan keressük szülők, öregdiákok támogatását, s a pályázatokat is figyelemmel kísérjük.

Az újság létrehozásánál és működtetésénél az alábbi alapelveket igyekszünk követni:

Rólunk szóljon: az írások nagy része az iskolai élet eseményeihez kapcsolódjon, azokra ref­lek­tál­jon, hiszen a gimnáziumhoz nem kötődő tartalmakat számos más médiumban olvashatnak a diákok, azért nem érdemes egy iskolaújságot fenntartani.

Mi írjuk: a megjelent írások döntő többségét saját, általában diák-szerzők jegyzik vagy állítják össze, máshonnan idézett vagy „konzerv” anyagokat csak kivételesen közlünk.

Segítse az iskolai élet szereplőinek jobb megismerését, erősítse a gimnáziumon belüli kohéziót: a tanárokat magánemberként is bemutató interjúk javíthatják a tanárok és diákok közti meg­értést. Az irodalmi rovatban és az Árpád Galériában bemutatott alkotások mindig az árpádos diá­kok munkái, s így bemutatják az olvasóközönségnek, mennyi tehetség él köztünk.

Egész megjelenésével az igényességet és a minőséget hirdesse: amikor a minket körülvevő világban annyira elfogadott a középszerűség, törekszünk arra, hogy az újság tartalmában, stílusában és külső megjelenésében is magas színvonalú legyen.

Tartalom, design, szerkesztés

Az évek során kialakult az újságnak egy stabil rovatszerkezete. Az állandó rovatokon kívül az iskolai élet aktualitásaihoz igazodva alkalmi cikkeket is közlünk. A legtöbb rovatnak saját gazdája van. Állandó rovataink: A hónap fotója, A hónap kérdése, Tanári interjú, Irodalom (a diákok műveiből), Aranyköpések, Viccek, Tehetségeink, Fortocska (orosz nyelvi rovat), Condensed English (angol nyelvi rovat), Árpád Galéria (a diákok képzőművészeti alkotásaiból). Az újság 2. oldalán olvasható vezércikk megírására minden évben pályázatot írunk ki .

Emailcímünk: arpadlapok@gmail.com.