1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Német munkaközösség » A cseh kapcsolat ápolása

A cseh kapcsolat ápolása

„Az oktatás nem arról szól, hogy megtöltünk egy csöbröt, hanem hogy meggyújtsunk egy tüzet.” (William Butler Yeats)

2021. november 8-12. között töltötte nálunk az Erasmus-programját egy német és egy orosz nyelv szakos cseh kolléga a příbrami gimnáziumból. Ismerősen csenghet az iskola neve, hisz az előző tanévben ugyanennek az iskolának diákjaival dolgozott együtt a tavalyi 12.b osztályunk (Simon Péter-Zombori Anna) az angol nyelvű Mars-projekten.

A két iskolát egy angol és egy német nyelvi Erasmus-továbbképzés hozta össze. A németes továbbképzésen 2018-ban Düsseldorfban ismertem meg a cseh kolléganőt (Zdenka Krisenovi). A képzésünk végén megegyeztünk, hogy a második idegen nyelvi csoportjainkkal szervezünk egy közös Skype-órát. A közös óra 2019 tavaszán meg is valósult, melynek keretén belül néhány hetes előkészület után a tanulóink beszámoltak egymásnak németül az iskolai hagyományainkról, valamint a városaink nevezetességeiről.

Ezt követően jött a cseh partner újabb felkérése, hogy fogadjunk egy németes és egy oroszos kollégát, akik egy újabb program keretében tanórákat látogatnának nálunk. Így érkeztek most újabb tapasztalatokat szerezni a nálunk zajló munkáról. Végül összesen 10 német- és 10 oroszórát látogattak meg a héten, s ezeken az órákon nemcsak hospitáltak, de ők is tartottak rövid beszámolót a cseh történelemről, kultúráról, valamint a saját iskolájukról, sőt nyelvi hasonlóságainkról is.

A pénteki kiértékelő megbeszélés alkalmával nagyon pozitívan és hálásan nyilatkoztak a tapasztalataikról, a diákjaink és tanáraink magas szintű munkájáról, valamint a barátságos fogadtatásról. Mindez arra sarkallt bennünket, hogy ezt az együttműködést folytassuk az Erasmus-programtól függetlenül is. Reményeink szerint egy új csereprogram hagyománya alakulhat ki a jövőben a két iskola német és orosz nyelvi csoportjai közt, ha a járványhelyzet lecseng – addig is elkezdjük a diákokkal az előkészületeket. Ezúton is köszönöm a kollégák, a gyakorlatukat végző hallgatóink együttműködését és a vezetőség támogatását!

Csorbáné Tóth Irén