1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Angol munkaközösség beszámolók » A Finn Nagykövetségen jártunk

A Finn Nagykövetségen jártunk

A Finn Nagykövetségen jártunk

Egy decemberi napon különleges élménynek néztünk elébe, hiszen a Finn Nagykövetséget látogattuk meg osztályommal. Már a buszon is sok kérdés izgatta a fantáziámat: vajon hogy fog kinézni a Nagykövet Úr rezidenciája, milyen építészeti módszereket alkalmaztak, és hogyan használták ki a rendelkezésükre álló teret?

Megérkeztünk. A telek egy lankás domboldalon helyezkedik el. A követség épülete három fő részre tagolódik: irodaépületekre, kulturális helyiségekre, valamint a rezidenciára. Ez utóbbi nyerte el legjobban a tetszésem. Első pillantásra az irodai szárny a szembeötlő, mely a főperspektíva jobb oldalán található. De ha közelebb megyünk, akkor a rezidenciát és a nagyköveti lakást látjuk együttesen. A környezetéhez képest az arányaira az építészek nagyon figyelhettek, hiszen különböző nézetekből is látszanak a külső megjelenésre fordított kimunkálások, megfelelve az architektonikai elvárásoknak is.

Belülről egész más a helyzet. Tornyok és homlokzatok magasságeltérései csökkentik a méretéből adódó hatást. Különféle enteriőrök teszik izgalmasabbá. A rezidencia teraszos részén található Steinway zongora igazán frappáns megoldás a tér alkotta üresség elkerülésére. Függőleges kialakítású ablaknyílások és vakolások kapcsolják össze a környezetével. Belsőépítészete formailag letisztult, a finn jelleget hangsúlyozza. Térhatása könnyed, világos, mely kiválóan alkalmas reprezentációs szempontból. A közös fotónk is itt készült.

A dolgozószoba és az irodai szárny közös bejáraton át közelíthető meg. Ebben többfunkciós könyvtár, tárgyaló, irodák, kisegítő helyiségek és egy előadóterem található. Ez utóbbiban a Nagykövet Úr tartott egy interaktív kiselőadást Helsinkiről. Itt is megfigyelhető a váltakozó belmagasság. A felső megvilágítás segíti a helyiségek alkotta elemenkénti tér egyesítését. A követségen rendkívül sokoldalú környezet hozható létre különféle rendezvények céljaira.

Kun Domán 7.a