1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » A MI tájaink – Mándy Iván és Mácsai István egymásra találása

A MI tájaink – Mándy Iván és Mácsai István egymásra találása

A Petőfi Irodalmi Múzeum A MI tájaink című kiállításában 2019. január 31-én 17 órától Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész, az Örkény Színház igazgatója volt Kiss Borbála és Pádár Eszter kurátorok vendége. A kiváló művészek édesapjukra, Mácsai István festőművészre és annak Mándy Ivánnal való barátságára emlékeztek sok érdekes és személyes történettel, anekdotával és egyéni műértelmezésekkel.

Mándy Iván és Mácsai István alkotói világa nagyon sok szempontból közös. Összeköti őket Budapest, mely mindkettejük egyik fő ihletője volt. A főváros, melyben nemcsak éltek, hanem ami bennük élt, a sokszor közös látásmód, a humor vagy inkább irónia, a hasonló alkotói eszközök. A nagyvárosi lét megjelenése, a melankólia a háztetők fölött, a nagyon is nyers valóság, a minden romantikát nélkülöző szegénység vagy éppen az évszakok váltakozása a nagyvárosban. Náluk természetesen jelenik meg akár egy infánsnő, egy hollywoodi sztár vagy éppen egy oroszlán a lépcsőházban, s ez oly magától értetődő, mint az, ha Kossuth Lajos száll fel a villamosra a Terézvárosban, vagy ahogy Brueghel vadászai a havas Szent István körúton térnek haza.

Mindketten a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas éveket örökítik meg. A kiállítás emléket állít egy barátságnak is: Mándy Iván és Mácsai István, két nagy művész egymásra találásának.

A PIM Extra extra vendége volt Molnárné Vámos Katalin és Csányi Levente magyar szakos kollégánk is, akik a rendhagyó tárlatvezetés és emlékezés után személyes hangú beszélgetést folytathattak a két kiváló Mácsai-fiúval, a magyar zenekritika és színházművészet meghatározó alkotóival.