1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Árpád Média » Amerikai éjszaka az ÁMÖK-ben

Amerikai éjszaka az ÁMÖK-ben

 2021. június 21., 22. és 23. emlékezetes napok azoknak az életében, akik részt vettek az Árpád Média Önképző Köre, azaz az ÁMÖK első média táborában.

A járványhelyzet enyhülése végre lehetővé tette, hogy több időpontmódosítás után valósággá válhasson az, amit régóta terveztünk, és táborozhassunk. A tábor témáját A fény útja című NTP-MŰV-20 pályázat részeként az Amikor kihunynak a fények gondolat adta. Az időpont bizonytalansága mellett egy újabb nehézségbe is ütköztünk. A tanév során workshopok, filmklubok segítették a forgatás előkészítését. A filmötletek már megszülettek, a forgatókönyveket írták a gyerekek. Viszont ami az eredetileg ottalvósnak tervezett táborhoz nagyon illett volna, az egy júniusi napközis tábor keretei között már nehezebben kivitelezhető dolognak tűnt.

Hollywood jól bevált trükkjéhez nyúltunk hát, és az amerikai éjszaka technikával, fényes nappal vettük fel az éjszakai jeleneteket. A fényeket tompítottuk, éjszakai hangulatot varázsoltunk a fényforrásokkal, a többit pedig a vágás során használt szűrökre bízzuk. A két stáb kész forgatókönyvekkel érkezett a táborba, amik csak a megvalósításra vártak, amiben a tábor ideje alatt elballagott ÁMÖK tagjaink mentorokként segítettek, egykori diákunk, Csongrádi Máté filmszakos egyetemi hallgató öregdiákunk pedig szakmai iránymutatást adott, mint a tábor szakmai vezetője. Az első nap jégtörő szituációs játékokkal indult, majd egy workshop volt a videós interjú-készítés rejtelmeiről, amit Feke Eszter és Feke György újságíró tartottak.  A délután a filmek előkészítésével telt.

A második napon kezdetét vette a forgatás. Sok-sok próbafelvétel mellett több jelenet is elkészült a stábokban. A nap végén jóleső fáradtsággal és nagy izgalommal váltunk el, mert másnap a Madison Stúdióban találkoztunk, ahol igazi stúdió körülmények között forgathattak a gyerekek. Nagy élmény volt azt látni, hogy diákjaink egyre jobban beleélték magukat a szerepükbe. A profi körülmények mindenkit magával ragadtak, és sokszor ihletet is adtak. A két stáb a végére összeszokott csapatként dolgozott, új barátságok szövődtek, új technikai dolgokat tanultak, tapasztalatokkal gazdagodtak.

A tábor ugyan véget ért a tegnapi mit viszel magaddal záró beszélgetéssel, de a közös munka még nem, a filmek még utómunkára szorulnak. Kíváncsian várjuk a premiert, hogy a filmvásznon is láthassuk azokat a rövidfilmeket, amik a táborban születtek.

A táborban levezetésként készített promo videónkat itt lehet megtekinteni!

Svarczné Micheller Erzsébet ÁMÖK patronáló tanár és dr. Gizelláné Neubauer Babett médiatanár

A tábor a Nemzeti Tehetség Program – 1823 támogatásával jött létre.