1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Az „operák operája”, újabb operakaland

Az „operák operája”, újabb operakaland

„Vannak művek, amelyek örökérvényűek, amelyeket, nem lehet megunni, amelyeket nem lehet elégszer előadni. Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovannija is ilyen – nem véletlenül emlegetik az „operák operájaként”. S vannak produkciók, amelyek akár több évtizeddel ezelőtt készültek, mégis aktuálisak, így érdemes azokat újra és újra elővenni. Ilyen a Claus Guth rendezte 2008-as Salzburgi Ünnepi Játékokon bemutatott Don Giovanni-előadás, melyet színre vittek azóta Berlinben, Madridban, Amszterdamban – és a 2023/24-es szezonban a párizsi Opéra Bastille mellett látható a Magyar Állami Operaházban is. Claus Guth egy erdőbe álmodta meg a Don Giovannit. Az erdő mindig inspiráló helyszíne a drámai cselekményeknek, szerelemnek, halálnak, eltévedésnek, félelemnek. A folyamatosan forgó, félelmetes, mégis szellemesen játékos erdődíszlet Guthnál kevésbé álom, mint inkább rémálom színhelye, ahol a címszereplő halála előtti hallucinációjaként kísérhetjük figyelemmel utolsó szerelmi kalandjait.”

Az izgalmas előadás főpróbáját igencsak kedvezményes áron tekinthette meg a 10.c és 10.d osztály néhány 12.-es társukkal Molnárné Vámos Katalin és dr. Nánay Mihály szervezésében, Csonka Katalin és Kovácsné Keszléri Erzsébet tanárnők kíséretével 2024. február 29-én a Magyar Állami Operaházban.

Rajna Martin kitűnő karmesterként, a fiatal, igencsak tehetséges énekesek (pl. Cser Krisztián és Bretz Gábor) pedig lenyűgöző előadásmódjukkal bűvölték el a közönséget.

Ismételten nagyon hálásan köszönjük a lehetőséget, az MVM támogatásával létrejövő előadás szervezését a Magyar Állami Operaház munkatársainak, különösen Nyáguly Emőke művészeti titkárnak.