1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Archívum » Az UNICEF Magyarország volt a vendégünk

Az UNICEF Magyarország volt a vendégünk

Az UNICEF Magyarország volt a vendégünk 2018. szeptember 28-án. A 9.a osztályban tartottak sajtónyilvános Ébresztő-óra rendezvényt, melynek során a gyerekek sok információval gazdagodtak a gyerekek helyzetéről a világban, a gyerekek jogairól, illetve, hogy hova fordulhatnak, ha segítségre lenne szükségük.
A résztvevő diákok élvezték a foglalkozást, és hasznosnak tartották az információkat, amikkel gazdagodtak.

Az UNICEF Magyarország a következő sajtóközleményt adta ki az eseményről:

Négyéves lett az UNICEF Magyarország Ébresztő-óra programja, az „ünnepi” interaktív foglalkozást a gyerekjogokról, diszkrimináció-ellenességről és napjaink egyik legfontosabb kérdéséről, a cyberbullyingról Szinetár Dóra és Lapis Krisztina tartotta az Óbudai Árpád Gimnázium kilencedik osztályos tanulóinak.

Egy pofon is erőszak? Nyomkodhatom a telefonomat órán? Mi a különbség az emberi jogok és a gyerekjogok között? Mik a kötelességeim?  – ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ a gyerekek az Ébresztő-órán. Beszélgettek arról is, hogy mi az a diszkrimináció, milyen formái vannak a bántalmazásnak és közben a gyerekek megismerhették az UNICEF munkáját. A gimnazisták kézről kézre adták a plumpy’nut nevű terápiás ételt, amelyet a szervezet a súlyosan alultáplált kisgyerekeknek ad. A magas tápértékű, vitamindús élelmiszer segít, hogy rövid idő alatt visszanyerjék erejüket a kicsik. – Mennyibe kerül szerintetek ez a tabletta, amely fertőtleníti a vizet? – tették fel a kérdést Szinetár Dóráék, a gyerekek tippje 10 ezer forint volt, pedig 100 forintból ivóvízhez juthatnak a gyerekek, ott, ahol amúgy fertőző a víz. Ennyit számít az apró segítség.

„Az egyik legnagyobb élményem az volt az Ébresztő-órák kapcsán, amikor egy kamasz fiú hosszan sorolta mi minden bántja az életben. Amikor megnézte, hogyan élnek gyerekek Afrikában, párás tekintettel mondta, hogy neki nagyon jó dolga van. Az egyik legfontosabb témánk azonban a gyermekjogok kérdése. A fiatalok akkor léphetnek fel a jogaik megsértése ellen és értik meg, hogy mikor gázolnak mások jogaiba, ha tisztában vannak azokkal” – mondta Szinetár Dóra.

Mint mostanában minden Ébresztő-órán, itt is szóba került a netes zaklatás, vagyis a cyberbullying. A jelen lévő gyerekek szinte mindegyikének volt okostelefonja és több profilja is a közösségi médiában, közülük többen megjegyezték, hallottak már róla, hogy magyar gyerek is a halálba menekült az online bántalmazás elől. Az Ébresztő-óra kiemelten foglalkozik a online világ nagyon aktuális veszélyeivel és azzal, kihez fordulhatnak a gyerekek, ha baj van.

„Az UNICEF mára több mint 100 fős képzett önkéntes csapata eddig négy év alatt közel 16 ezer iskolásnak tartott előadást országszerte. Hamarosan két új régiót, Nyugat-Dunántúlt és Közép-Dunántúlt is bekapcsoljuk az Ébresztő-óra vérkeringésébe” – mondta Kovács Annasára, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa. A foglalkozások minden esetben ingyenesek.

„A jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelős és tudatos emberekké váljanak, akik nemcsak hamarabb ismerik fel az erőszakot és jogaik megsértését, de előrelátóbban és hatékonyabban védhetik meg magukat ellene. Az Ébresztő-óra program hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek önértékelése javuljon, a látókörük növekedjen, és fogékonyabbak legyenek az őket körülvevő és a fejlődő világ problémái iránt” – tette hozzá Kovács Annasára.