1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Bemutató a Radnótiban

Bemutató a Radnótiban

A Radnóti Színház idei első bemutatójára október 20-án kerül sor, mely Osztrovszkij A művésznő és rajongói c. komédiája lesz. A házi főpróbát egy rövid beszélgetés előzte meg Valló Péter rendezővel, Bálint Andrással és Kováts Adéllal, melyet a színházi nevelési csapat vezetett. Ennek a középiskolai tanárokat és diákokat bevonó csapatnak immár gyakornoki minőségben tagja Mlynarik Julcsi is, egykori árpádos diákunk.

Bálint András először a próbafolyamatról beszélt, arról, hogy szeptemberben a színészek izgalommal várják az új évadot, tele vannak kíváncsisággal, s a főpróbahét a rutin és az izgatottság elegye volt most is. Ő szerepe szerint egy ügyelőt játszik, aki egykor színi igazgató volt. Elmondta, hogy az igazgatónak minden munkatársát ismernie kell, tudja, hogy ki mivel foglalkozik, s az a legjobb tanulási folyamat, ha közvetlen közelről tapasztalja az adott szerephez tartozó  feladatokat. Ezért ő maga is néha kiszólt Józsihoz, a színház valódi ügyelőjéhez, s megkérdezte, hogy ezt vagy azt, hogy szokta csinálni. S hogy mivel tudott azonosulni a darab során? “Én egy rajongót játszom. Aki plátóian szerelmes egy színésznőbe. Mert Lovas Roziba jó szerelmesnek lenni. Persze csak plátóian.” – mondta nevetve.

Valló Péter kiemelte, hogy a színészek jókedvűen, ambiciózusan próbáltak, játszanak végig, persze az is izgalmas, hogy a közönség épp akkor fog-e nevetni, amikor a társulat úgy érzi, hogy nevetni szükséges. Számára azért is fontos ez a darab, amelyet Morcsányi Géza újrafordításban hallhatunk, mert leképezi az ember minden problémáját, ami a színházcsinálással kapcsolatos.

A “kellékharcos” Bálint András lezárásként hozzátette, hogy azért aktuális ma is ez az Osztrovszkij-darab, mert arról szól, hogyan érvényesül a tehetség, mi a művészet szerepe.  Megjelenik benne a kisvárosi hierarchia, ahol az embernek valahogy meg kell őriznie tehetségét, szuverenitását, erkölcsiségét. Komplex, bonyolult történet, ami megmosolyogtat, de néha mégis arcunkra fagy a mosoly.

Kováts Adél, a színház jelenlegi vezetője beszélt a Radnóti ősszel kezdődött felújításáról, az ezzel járó nehézségekről. Ám az is elhangzott, hogy most 72 nm”-en kell megmutatniuk, mit tudnak a színészek, ilyen körülmények között is helyt kell állni. Ők pedig helyt állnak. De helyt állnak az Ódry és a Pesti Magyar Színház színpadán is, amelyek ideiglenesen befogadták a társulatot. Majd szó esett az évad új bemutatóiról is.

A jó hangulatú, kedvcsináló beszélgetésen ott volt Fülöp Katalin tanárnő is.