1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Blumenau-Szabó Zsuzsanna beszámolója

Blumenau-Szabó Zsuzsanna beszámolója

Erasmus+ Tenerife 2023. április

Az Erasmus+ pályázat keretében az Óbudai Árpád Gimnázium  pedagógusaként áprilisban részt vehettem az “Outdoor learning and adventure education: Special edukation Trecking in Tenerife” nevű képzésen Tenerifén. A képzés célja az volt, hogy megismerkedjünk a tapasztalati úton való tanulással, a tantermen kívüli oktatás élményével, hogyan ötvözzük saját tapasztalatainkat a természeti környezet adta lehetőségekkel, hogyan aktivizáljuk, motiváljuk a tanulóinkat az önálló ismeretszerzésre.

Igazán színes nemzetközi csapatban találtam  magam, 3 finn, 6 észt, 3 francia, 3 lengyel, 2 cseh, 3 szlovén, 1 német kolléga volt a társam, a foglalkozásokat pedig egy olasz és egy szerb tréner vezette.

Az itt töltött egy hét alatt sok új ismerettel, ötlettel gazdagodtam. A képzés tematikája outdoor jellegéből eredően eltért a megszokottól. Reggelente egy rövid tantermi eligazítást követően minden időnket a szabadban töltöttük, és Tenerife csodás tájain barangolva ismerkedtünk meg az outdoor education filozófiával. Már az első alkalommal a szabadban, játékos formában ismerkedtünk meg egymással. A trénerek minden túra elején tartottak egy rövid felvezetőt az aznapi témával kapcsolatban, majd  az eközben felmerült kérdésekről beszélgettünk párosával vagy kisebb csoportokban a következő pihenőig. A pihenő alatt mindenki elmesélhette a témával kapcsolatos gondolatait, reflektálhatott mások véleményére, majd újabb szakaszon újabb feladat következett új párokkal, csoportokkal. 1-1 nagyobb pihenő alkalmával több kisebb vagy 1-1 hosszabb időt igénybe vevő feladatot kellett csoportokban megoldanunk. A trénerek az általános elveken túl mutattak példákat arra is, hogyan alkalmazhatjuk a hallottakat saját tantárgyunkban.

Csodaszép „tantermeink” voltak: Teide Nemzeti Park, Anaga-hegység, La Caldera Nemzeti Park, Playa El Bollullo.