1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 21/22 » Blumenau-Szabó Zsuzsanna tanárnő beszámolója

Blumenau-Szabó Zsuzsanna tanárnő beszámolója

Az Erasmus+ pályázat keretein belül 2022. július közepén egyhetes továbbképzésen vehettem részt Máltán. Először voltam ilyen külföldi képzésen, hálás vagyok dr. Széllné Hajdú Indirának, hogy vonakodásom ellenére rábeszélt erre az útra. Még soha nem voltam Máltán, ami külön izgalmassá tette az egyedül utazást.

A reptérről az iskola szervezte transzporttal jutottam a szállásra, ahol Gyanó Éva tanárnőt váltottam, így már az első percekben kaptam némi eligazítást a közlekedéssel, tudnivalókkal kapcsolatban.

Málta 3 szigetből áll, a szigetek között komp, a két nagyobb szigeten pedig buszjáratok közlekednek. Itt minden út Vallettába (Málta fővárosa) vezet, így a szigeten csak az téved el, aki nagyon akar. A buszok bárhová elvisznek, egyetlen titka van a közlekedésnek, nem szabad a menetrendben megbízni, és akkor nem ér bennünket meglepetés.

Málta a tengert kedvelők paradicsoma, számtalan, szebbnél-szebb, főleg sziklás strandja van, páratlan természeti szépségei mellett 3-5000 éves szentélyeket éppúgy találunk, mint lovagkori városokat szűk sikátorokkal, katedrálisokkal.

Az Easy School of Language nem csak Európában ismert és elismert oktatási intézmény, számos csoportjában a világ minden tájáról érkező diákok tanultak néhány héten, vagy akár hónapokon át.

Egy CLIL, azaz Content and Language Integrated Learning kurzuson vettem részt, ami tartalomalapú nyelvoktatást jelent, hogyan tanítsuk meg a nyelvet valamely más ismeret átadásán keresztül. A képzés alapvetően két tanítási nyelvű intézményben oktatóknak szólt, és bár nem mindenki érkezett ilyen iskolából, mindenkitől tanultunk valami izgalmasat. A csoportomban lengyelek, csehek és magyarok voltak, nem csak országaik, de tapasztalataink, és problémáink is közel álltak egymáshoz.

Délutánonként újdonsült ismerőseinkkel látogattuk meg Málta nevezetes helyeit. Tartalmas és emlékezetes hét volt számomra.