1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség események » Bősze Ádám zenetörténész az Árpádban

Bősze Ádám zenetörténész az Árpádban

A zene világnapját változatos és pazar műsorszámokkal ünnepelte meg az Óbudai Árpád Gimnázium. Kúnné Kocsis Erzsébet tanárnő szervezésében minden szünetben ének- vagy zeneszám csendült fel az aulában.

Külön színfoltot jelentett Bősze Ádám zenetörténész, zenei antikvárius, műsorvezető előadása az énekteremben, melyet Molnárné Vámos Katalin tanárnő, a magyartanárok és a kórusvezető szervezett meg. Bősze Ádám saját életrajzából vett példákkal világította meg a diákok számára, hogyan talált rá saját útjára, hogyan lett számára elengedhetetlen fontosságú a komolyzene szeretete, hallgatása és értelmezése.

Mesélt arról, hogy lázadó, piros hajú kamaszként bekerült a Frankába (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium, Esztergom), ahol eleinte nem tanult túl jól, aztán annyira megtetszett neki osztálytársa gitározása, hogy a Zeneakadémián kötött ki. Egyre jobban érdekelte, hogyan működik a klasszikus zene, miért kerülhet egy ember euforikus állapotba egy-egy zenemű (akár könnyűzenei alkotás) hatására. Nem adott egyedül üdvözítő útmutatást arra vonatkozóan, hogyan kell komolyzenét hallgatni, de azt tanácsolta a hallgatóságnak, hogy legyünk figyelmesek, türelmesek, akár többször is hallgassuk meg a műveket, próbáljunk közelebb kerülni az alkotókhoz, korhoz, érzelmekhez a zene által.

Megtudtuk azt is, hogy Vendégünk nyugtalan alkat, az élet, előadóművészet nagyon sok szegmense érdekli, s szeret váltani az egyes szerepkörök között. Így volt zenekritikus, a Bartók Rádió műsorvezetője, s nemrég egy könyvvel (Nagy zenészek, nagy szerelmek) jelent meg a könyvpiacon.

Humorral, kedvességgel, természetességgel átszőtt előadását kb. 80 diák, Kis Róbert igazgató úr, Tamásné Hantos Gabriella igazgatóhelyettes asszony s több érdeklődő tanár kísérte figyelemmel. Igazi örömünnep volt számunkra az október 2-ai zenei nap.