1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 19/22 » Csernus Magdolna beszámolója a dublini intenzív nyelv kurzusról

Csernus Magdolna beszámolója a dublini intenzív nyelv kurzusról

2019-es Erasmus+ pályázat hosszú várakozás és készülődés után számomra 2022 nyarán valósulhatott meg. Nem tántorított el sem a covid miatti folyamatos halasztás, sem az, hogy az eredeti szakmai, testnevelő tanároknak szóló kurzust technikai okok miatt eltörölték. Így lehetőséget kaptam a nyelvi kompetencia fejlesztésére, amit Dublinban valósítottam meg. Minden új volt számomra, hiszen első alkalommal vettem részt ilyen jellegű tanártovábbképzésen. Az ír emberek segítőkészsége minden helyzetben jelen volt. A város közepén, egy modern egyetemi kollégiumban volt a szállásom, ami nagyon közel volt a „Twin” nyelviskolától.

A tanfolyam mindennap délelőtt 9.00-13.00-ig tartott. A nyelvtani részek feldolgozása mellett a kurzustársak kultúrájának, országának a megismerésére is volt idő. Megtapasztalhattam a világ sokszínűségét is, hiszen nap mint nap brazil, chilei, mongol, olasz, spanyol, török nemzetiségi társakkal tanultunk együtt. A mindvégig lelkes anyanyelvi tanárok, változatos tananyaggal készültek, különböző módszereket is megismerhettem. Kulturális ajánlásokat is tettek, amely a szabadidő hasznos eltöltésének tervezését nagymértékben segítette.

A délelőtti kurzust egy órás ebédidő követte, majd heti 2 alkalommal délután 14.00-16.00-ig beszédcentrikus kiscsoportos foglalkozás következett, ahol a kommunikációra fókuszáltunk. A hét többi napján a nyelviskolával vagy egyénileg szervezett program keretében a helyi közlekedési kártyát (Leap) használva a következő helyekre látogattam el: Howth-félsziget, Dublin Botanic Garden, Dublin Castle.

Betekintést nyerhettem az ír kultúra egy kis szeletébe, sokféle embert megismerhettem. Hasznos időtöltés volt a helyi kulturális programokon való részvétel, mint az Ír Nemzeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, Trinity College, vagy a Chester Beety Library.

Testnevelő tanárként fontos volt számomra, hogy a GAA stadionba és a GAA múzeumba is eljutottam. Izgalmas volt látni a különleges ír, hurling labdajátékot (sajnos csak videóról).

Több alkalommal előfordult, hogy az érkező emeletes buszra vagy a villamosra (Luas) felpattantam és onnan szemlélődtem. Dublin, pezsgő életű nagyváros embertömeggel, nagyon sok látnivalóval. Séták közben tapasztaltam, hogy a PUB a társadalmi életük központja. Ott gyűlnek össze az emberek, főleg a helybéliek, de természetesen a turisták is. Nem kis túlzással, a dublini két hét minden percét kihasználtam, lelkes voltam és mindenre nyitott. Csodálatos helyeken jártam, lenyűgöző látványban volt részem.

A hétvégi túrák nagy hatással voltak rám. Az ír táj fantasztikus. Eljutottam a Dublintól északi irányban lévő különleges kisvárosba Malahideba is, ahol a kastélyon kívül a parkban rendezett helyi krikett versenyt is megnézhettem. A legnagyobb élményt, az egynapos út jelentette. Barangoltam Belfastban, és az Óriások útja természetvédelmi területen is. Dark Hedges bükkfákkal teli sugárútját is láthattam, amelyet a Trónok harca helyszíneként használtak.

Az angol nyelvet a kurzuson kívül a városban, a túrákon és a szálláson is gyakoroltam. Minden szempontból hasznos volt ez a két hét.

Köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a projekt megvalósuljon.