1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Csernus Magdolna beszámolója

Csernus Magdolna beszámolója

2023. augusztus 19-26-ig Izland fővárosában, Reykjavíkban vettem részt egy nemzetközi tanártovábbképzésen.

A címe: Yoga and Meditation for a Mindful Education.

A képzés célja, hogy a tanulók megismerjék önmagukat és megfelelőképpen kommunikáljanak a környezetükkel a jóga gyakorlatok és a helyes légzéstechnikák segítségével.

Kerestük a választ arra is, hogyan tudjuk összekapcsolni a játékot, a relaxációt, a koncentrációt, az egyensúlygyakorlatokat. Célként tűztük ki: hogy segítsünk a mai kamaszokat ellazulni és azt, hogyan kezeljék a stresszt.

A csoportban 19 tanár végezte a feladatokat reggel 9.00-14.00-ig. Utána közös programok, megbeszélések, ill. kirándulások következtek. Egyedüli magyarként voltam spanyol, francia, szlovén, lengyel, német, olasz tanárokkal és a spanyol nemzetiségű kurzus vezetőjével.

Az első napon megtartottuk az iskolai prezentációkat. A csoporttagok bemutatták a saját országaikat, a küldő intézményeiket és azok Erasmus programjait. A képzés során, először gyakorlati feladatokat végeztünk. Jóga gyakorlatok és légzéstechnikákat sajátítottunk el. Ezt követte a csoportmunka, ahol kézműves foglalkozásokon vettünk részt, valamint koncentrációt fejlesztő gyakorlatokat is tanultunk. Mind ezek mellett sokat beszélgettünk és késő estébe nyúlóan felfedeztük Izland természetének egy szeletét is.

Jártunk a 4 évvel ezelőtti vulkánkitörés helyszínén ahol a különleges kötéllávát is láthattuk. A 250 km. hosszú „Aranykör” túraútvonalon gyönyörködhettünk a világhírű Gullfoss vízesés látványában, valamint a Gejzír kitörésekben.

Annak ellenére, hogy az izlandi táj kopár, mégis egyedi és csodálatos. Különleges varázsát a helyszínen meg kell tapasztalni mindenkinek.

A Blue Lagoon jótékony hatását a bőrünk is megérezte.

Az izlandi emberek segítőkészségét nap mint nap megtapasztaltam, akár a városban, vagy a túrázások során. Felfedeztem a fővárost. A reykjavíki múzeumokat, parkokat és egy közeli szigetet Videy-t is meglátogattam. Az első nap után természetessé vált a csapból kifolyó hidegvízű forrásvíz és a kénes szagú melegvíz, ami termálvíz.

Saját szervezésű „Airbnb” szálláson laktam, ahol egy izlandi család hétköznapjaiba csöppentem. A helyi különleges ételek kóstolásából is kivettem a részemet (halak, skyr).

Köszönöm minden segítőmnek, akik lehetővé tették számomra ezt a különleges izlandi továbbképzést. A jóga és meditáció kurzus ezen a varázslatos helyen vált igazán hitelessé. Feltöltődés volt számomra, a tanítás során hasznosítható ötletekkel. Sok új ismerettel gazdagodtam.

Csernus Magdolna testnevelő tanár