1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 18/19 » Csorba Irénke beszámolója a düsseldorfi módszertani kurzusról

Csorba Irénke beszámolója a düsseldorfi módszertani kurzusról

2018. augusztus 12-17 közt vehettem részt Németországban az IIK nyelvoktató intézetnél egy egyhetes tanártovábbképzésen. Tanfolyam tematikája rendkívül sok témát ölelt fel: az ország ismeret oktatásáról, a kreatív írás módszereiről, értékeléséről, milyen zenével motiválhatunk és taníthatunk egyszerre, valamint hogyan didaktizálhatjuk a különböző zeneszámokat. A megismert módszereket ki is próbálhattuk és nem mellesleg mindez nemzetközi légkörben zajlott, ami lehetővé tette a hosszabb beszélgetéseket a tanítás után. Főleg európai országokból érkeztek kollégák pl. Spanyolország, Csehország, Belgium, Olaszország, Lengyelország, Bulgária, Lettország és Magyarország.

 Érdekes volt, hogy a nyelviskola felnőtt csoportjaihoz beülhettünk hospitálni.

Az egész modern módszertani lehetőségeket is bemutatták, melyek jó inspirációt jelentettek, hogy itthon is bevessük magunkat a virtuális világ nyújtotta lehetőségekbe, mindezekhez kaptunk egy igazán gazdag linkgyűjteményt is.

A tanítás reggel fél 9-17 óráig tartott, de azért maradt idő a varázslatos, mediterrán, rajnai város felfedezésére.

Igazán gondoskodó szervezéssel intézték a szálláshelyeinket, pontos leírást kaptunk a legfontosabb közlekedési információkról, étkezési lehetőségekről, könyves boltokról stb.

Számomra igazi feltöltődést jelentett egy kicsit ismét diáklétformába kerülni, új embereket megismerni, véleményünket ütköztetni. Ami mégis a legemlékezetesebb marad számomra a szállásadó nénim történetei, aki nagyon sokat mesélt az életéről, a családjáról, és a korról, amiben élt és él, hogy hogyan dolgozták fel a megbélyegző Hitler-i időszakot.

Mikor elbúcsúztunk, azt mondta nekem, minden pátosz nélkül: vigyázzunk Európára !

Úgy gondolom, hogy minél több kollégának el kellene jutnia ilyen továbbképzésekre, hogy kitáguljon a világ mindannyiunk számára. Mint mindenki, akinek módja volt ilyen továbbképzésen részt venni, én is csak hálával és köszönettel tudok szólni mindazokhoz, akik ezt lehetővé tették: az iskolámnak, az iskolai fenntartónak,a kollégáimnak, akikkel együtt pályáztunk, az EU illetékes szerveinek, alapítványainak, akik ezeket a lehetőségeket megszervezik.