1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Krónika » December: adventtől karácsonyig

December: adventtől karácsonyig

Mikuláskor a Diáktanács és a 9.c osztály gondoskodott egész nap az ünneplésről.

A skandináv országok kultúrájának jegyében töltöttük a délelőttöt. Amellett, hogy a szünetekben svéd, dán és finn zenéket hallgattunk, iskolánk különböző szintjein ezekkel az országokkal ismerkedhettünk rendhagyó formában. A svédek nyomán a magyar Nobel-díjasokat láthattuk, a dánoknak köszönhetően diákjaink Legóból épített csodáit, a másodikon a termek számozását követve és az ajtókon szereplő idézeteket összeolvasva a Kalevala egy részletét ismerhettük meg.

A szünetekben rövidebb játékok voltak: a finnek által kedvelt „feleségcipelés”, a svédek ajándékhorgászata, valamint kóstolhattunk svéd húsgolyót, dán vajas kekszet stb.

Az 5. óra utáni szünetben skandináv lottót is sorsoltunk rendhagyó módon. Az osztályokat norvégmintás vagy a Mikulás közeledtét idéző öltözékben várták a Diáktanács tagjai.

Este a dolgozók gyermekeinek rendezett műsort a 9.c osztály Ónodi Lívia és Antal István szervezésében. A műsort ajándék- és lufieső zárta a kicsik nagy örömére.

A  gimnázium kórusa decemberben két koncerttel is ünnepelte a közelgő karácsonyt. A felkészülés érdekében „edzőtábort” tartottunk a váci Piarista Gimnázium Kollégiumában december 4-től 6-ig.

A hagyományosnak tekinthető Karácsonyi Koncertet a Budai Kapucinusok Templomában tartottuk decembert 11-én.  A műsor gerincét a kórus karácsonyi a cappella repertoárja alkotta, de a műsorban közreműködtek a gimnázium hangszeren játszó növendékei /Benda Orsolya és Nagy Zsófia – Hercegh Mária tanítványai/ és a Budavári Kamarazenekar Héja Benedek vezényletével, melynek koncertmestere Nánay Mihály, iskolánk földrajz-történelem szakos tanára.

December tizennyolcadikán délben hagyományos adventi gyertyagyújtással kezdődött az iskola karácsonyi ünnepsége, amelyen a kórus templomi repertoárjának legszebb darabjain kívül hagyományos karácsonyi népdalok is felhangzottak az Óbudai Népzenei Iskola növendékeinek segítségével.  A színes műsorban iskolánk több tanára működött közre hegedűn illetve zongorán, és részletek hangzottak el a nyári Fő téri Szimfonikus Zenevonat c. produkcióból is zongorakísérettel. A műsort tradicionálisan John Lennon Happy Xmas c. számának közös éneklésével zártuk.