1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség archívum » Diákok az Akadémián

Diákok az Akadémián

Gimnáziumunk meghívást kapott a Magyar Tudomány Ünnepére, melyet Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia Székházában tartottak november 10-én.

A diákok először egy kiállításon vettek részt, melyben megtekintették Arany János kéziratainak lenyomatait, valamint korabeli fotókon, illusztrációkon a költő életének fontosabb állomásait.

Nincs a magyar irodalomnak még egy olyan klasszikusa, akinek a pályája oly szorosan kötődne a Magyar Tudományos Akadémiához, mint Arany Jánosé. Költői munkássága mellett magára vállalta a főtitkári teendőket, az Akadémia Székházában lakott, és itt állt a ravatala is. Versei kéziratainak számottevő részét, köztük a Kapcsos könyvet is az Akadémiai Könyvtár Kézirattárában őrzik. Az akadémiai örökség titkaiba a Kézirattár vezetője, Babus Antal vezette be a hallgatóságot.

A nap második előadója, Dávidházi Péter irodalomtörténész, az MTA rendes tagja volt. A téma Arany János költői nyelvhasználatának bibliai gyökerei kapcsán szép példákkal szemléltette, honnan és milyen módon kerültek be bibliai szóképek és motívumok Arany költeményeibe, ott az új szövegkörnyezetükben hogyan változott meg eredeti jelentésük, illetve hogyan változtatták meg az őket befogadó mű jelentésvilágát.

A rendezvényen Feketéné Kovács Anikó, Lőrincz Andrea és Fülöp Katalin tanárnők kísérték el a harminc irodalom iránt fogékony diákot.

További képek itt:

20171110_MTÜ_Babus_Antal_Dávidházi_Péter_előadása_035_foto_MTA_Szigeti_Tamas_