1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség események » Diósi Felicia előadása a csángó nyelvjárásról és életmódról

Diósi Felicia előadása a csángó nyelvjárásról és életmódról

A 9.a osztályban rendkívüli nyelvtanóra keretében Diósi Felicia szülő tartott előadást 2024. március 25-én a csángó nyelvjárásról, életmódról, népszokásokról.

Az előadó gazdag ppt.-vel, képanyaggal, sőt ruhákkal, kiegészítőkkel is készült az órára. Két vállalkozó szellemű diák, egy lány és egy fiú, be is öltözött vendégünk segítségével a csángó népviseletbe, miközben Diósi Felicia minden egyes ruhadarab szimbolikus jelentésével ismertette meg a közönséget. Az osztályt néhány érdeklődő magyartanár is kiegészítette, s mindannyiunk örömére sok érdekességet hallhattunk a csángó nyelvjárás lexikai és grammatikai sajátosságairól, a vallás szerepéről, az egyes szokásokról, ételekről, italokról, a vendéglátásról. Felicia tagja a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért szervezetnek, valamint a Magyarfalu Alapítványnak. Megtudtuk, miként igyekeznek életben tartani ezt a nagyon veszélyeztetett dialektust és kultúrát, kedves vendégünk beszámolt az általuk szervezett csángó bálról és táncházakról, a csángóföldi kisdiákok tanításáról.

Diósi Felicia az óra végén két, általa írt könyvet ajándékozott az iskola könyvtárának és a rendkívüli tanórát szervező Molnárné Vámos Katalin tanárnőnek.

Igazán hálásak vagyunk Neki, hogy ellátogatott iskolánkba, sokat gazdagodtunk ezzel az előadással és lelkes személyisége megismerésével.

https://www.erdelyhon.hu/Fellepok13-DiosiFeicia.html

https://www.youtube.com/watch?v=gEfaHS48gkA