1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 17/18 » Dr. Szendi Emma beszámolója a francia nyelvtanári továbbképzésről

Dr. Szendi Emma beszámolója a francia nyelvtanári továbbképzésről

Az ERASMUS KA1 Mobilitási Program támogatásával 2017 nyarán tizenkét napos nyelvtanári továbbképzésen (július 25-augusztus 4.) vehettem részt Franciaországban. Továbbképzésünk A művészeti alkotások pedagógiai és didaktikai célú felhasználása a francia nyelv tanításában címet kapta. Helyszínéül a College International de Cannes színvonalas magánnyelviskola szolgált. Vezető tanárként Marie Bretonnier, több nyelvkönyv szerzője, szerzőtársa, ismert szakmai anyagok kidolgozója, valamint segítője, Patrick de Bouter, az intézmény igazgatója működött.

A tanfolyam fő célja olyan művészeti vonatkozású anyagok és művészeti eszközök felfedezése és felhasználása volt, melyek gazdagíthatják, segíthetik a nyelvtanítást. A továbbképzés elsősorban gyakorlati megközelítésre épített, melynek során művészeti és kulturális alkotásokat használtunk fel abból a célból, hogy mind a szóbeli mind az írásbeli kifejezést tekintve gazdagítsuk nyelvtanári és pedagógiai eszköztárunkat. Az első héten görög, spanyol, a második héten francia, német, amerikai, holland, portugál kollégákkal tudtunk kiválóan együttműködni.

A képzés során főként gyakorlati feladatokat kaptunk, melyeket egyénileg vagy csoportmunkával kellett megvalósítani abból a célból, hogy felismerjük, hogyan segítik elő a művészetek és a művészeti eszközök a nyelv alkalmazását. Azért kapcsoltuk a művészeteket a pedagógiához, hogy általa többféle kompetenciát fejlesszünk és erősebben motiváljuk a tanulókat.

A képzéshez Provence, illetve az Azúrpart (Cote d’Azur) kultúráját bemutató tanulmányi kirándulások kapcsolódtak. Mindnyájan új pedagógiai módszerekkel, kulturális élményekkel gazdagodva térhettünk haza, melyekről iskolai, fővárosi kollégáinknak is beszámolhatunk.