1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 18/19 » Dr Szendi Emma: Francia nyelvtanári továbbképzés Vichyben

Dr Szendi Emma: Francia nyelvtanári továbbképzés Vichyben

Az Erasmus+ projekt támogatásával 2018 nyarán kéthetes (62 órás) továbbképző tanfolyamon vehettem részt a franciaországi Vichyben, a CAVILAM Alliance Francaise nyelviskolában, mely tanárok és diákok számára egyaránt szervez nyelvi és továbbképző tanfolyamokat.

Az iskola immár hosszú múltra tekinthet vissza, a nyelvtanárok körében közismert tartalmas pedagógiai továbbképzéseiről, színvonalas kiadványairól. Tanfolyamunk A francia nyelv tanítása ma: kultúra, társadalom és új pedagógiai törekvések címet kapta. A képzés komplex képet igyekezett adni a tanárok mai szerepéről, több új pedagógiai irányzatról, valamint a francia társadalom és kultúra változásairól. Foglalkoztunk a francia nemzeti szimbólumok elemzésével, történelmi szerepével, a francia sanzon, az irodalom és a film világával különös tekintettel arra, miként lehet ezeket felhasználni a tanítás során.

Nagy szerepet kapott a tanulók motiválásának kérdése, formái, így a drámapedagógia, a színjátszás, a reklámok elemzése, használata és a játék. A kurzus céljai közt szerepelt a projekt és az IKT (például az okostelefonok) alkalmazásának bemutatása a tanítási órán, valamint a különféle kultúrák vonásainak összevetése, az interkulturalitás megközelítése a pedagógiában.

A kurzust színes, változatos kulturális programok, kirándulások egészítették ki, többek között Lyon, Clermont, Moulins és több középkori kastély megismerése, szerepe a történelemben. Vichy maga is jelentős történelmi múlttal dicsekedhet, hiszen a középkorban a Bourbonok birtokába került, majd III. Napóleon fényűző fürdővárossá építtette ki. A város híres gyógyvízű forrásairól, fürdőkultúrájáról, kozmetikumairól, sportéletéről is. Mindezekből ízelítőt kaphattunk a továbbképzés kiegészítéseként.

Nagy élményt jelentett az iskola interkulturális légköre, hiszen mintegy nyolcvan országból érkeztek a résztvevők. A nyelv folyamatos gyakorlását tette lehetővé a családoknál történt elhelyezés, a rendkívül intelligens, segítőkész hölgy, akinél laktam, számos élményhez és a francia gasztronómia megismeréséhez segített hozzá.

Számos új ismerettel, élménnyel, tapasztalattal gazdagodva érkeztem haza, az ott tanultak segítséget nyújtanak mindhárom szakom, a francia nyelven kívül a történelem és a zene tanításában egyaránt.