1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Drámaünnep az Óbudai Kulturális Központban

Drámaünnep az Óbudai Kulturális Központban

Két év után idén márciusban újra megrendeztük a tavaszi Gombár-bemutatót. A szervező 10.a osztály és vezetőjük, Móczárné Köves Eszter tanárnő mindent elkövetett, hogy izgalmas, különleges és emlékezetes legyen a drámaünnep. Volt sok-sok díj és jutalom, s az előadásokat támogatók ún. könyvtámaszt is tudtak vásárolni, amelyek valójában kis könyvjelzők voltak, rajtuk a bemutatandó darabokból vett jellegzetes mondatokkal, idézetekkel.

Más keresgéli csak a témát, ránk meg ömlik a sok találmány. – Olvashattuk a 7.b-sek lapocskáján.

A szervezők gondoltak azokra is, akik a megváltozott körülmények (hely szűke, vírusjárvány) miatt nem lehettek jelen: ők az Árpád Média segítségével streamelve követhették nyomon a színdarabokat.

Igazán ötletes volt az est indítása. A 10.a-sok darabjukkal, a Lúdas Matyival még 2019-ben nyerték meg a Gombár-bemutatót. Ezt megidézve egy rövid jelenet erejéig megjelent a színen az egykori Matyi, Horváth László és a történet mesélője, Marton Dorka, akik később a rendezvény házigazdái voltak, s persze feltűnt a lúd, Horváth Kiara is, aki mint korábbi legjobb női főszereplő, a zsűriben foglalt helyet.

A zsűriben Kis Róbert igazgató úr, Tamásné Hantos Gabriella igazgatóhelyettes asszony, Kúnné Kocsis Erzsébet és Svarczné Micheller Erzsébet művésztanárok, Csányi Levente magyartanár mellett ott ült Együd Emma a Diáktanács elnöke, Pacsika Levente és Horváth Kiara a Lúdas Matyi c. előadás legjobb főszereplői. A zsűri elnöke ebben az évben Gáspár András színművész, rendező, író és drámatanár volt, aki értékelésében méltatta a rendező magyartanárok kreativitását, csapatépítő munkáját. Utalt arra, hogy sok diák „hozott tehetséggel” rendelkezik, egymásra figyelve fegyelmezetten dolgozik, és több jelenet is valódi színházi pillanatot okozott a nézőknek. Kiemelte, hogy az előadások közti élőzene – zongora-, ének- és táncbetétek – emelték a látottak színvonalát, bátran kell élni vele.

Néha légy bolond, egy kicsikét!                                          

Elrepül úgy a szürke gond,

Derül az ég.

A 7.a-sok a Mézga család kalandjaival ismertették meg a nagyérdeműt, de úgy, hogy Máris szomszéd és Köbüki mellett Dr. Bubóval és Ursulával is találkozhattunk. Gyerekkorunk rajzfilmjeit a Kossuth-díjas Ternovszky Béla rendezte, aki más elfoglaltsága miatt otthonában streamen tekinthette meg a Molnárné Vámos Katalin tanárnő által készített adaptációt. A tanárnő látványos ötleteként már a felkonferáló szövegben megismerhettük a szereplőket kikukucskálva a függöny mögül vagy épp alóla. A Mézga család főcímdala, amit a gyerekek maguk adtak elő, megteremtette a fergeteges hangulatot, s a látottakat a zsűri is nagyra értékelte. A „kecskeméti alomból” származó Blöki, majd a divatőrület a Bubó-tánccal szintén remek hangulatot varázsolt a színpadra. Nem is maradt el a jutalom: a színes kavalkád megtette hatását, a 7.a-sok kapták a legjobb élőzenei produkcióért és a legötletesebb jelmezért járó oklevelet. A zsűri kiemelkedő színpadi jelenlétéért Diósi Annát jutalmazta, kiváló alakítást nyújtott Csányi Anna (Paula), Horváth Benett (Mézga Aladár) és beugróként Tarcsay Veronika (Csőrmester). Veronika különben remekül alakította Mézgáék lányát, Krisztát is. Az est végén pedig Molnárné Vámos Katalin tanárnő ötletes rendezéséért kapott díjat.

Simon Péter tanár úrtól már megszokhattuk, hogy mozaikszerűen építi fel bemutatóit, a gyerekek egy-egy jelenet részeként csillogtathatják meg tehetségüket. A 7.b-sek darabjának címe: Milyenek a magyarok? volt, mely Lackfi János szövegeire épült. A rendezésben aktív szerepet vállalt egykori diákunk, Frajna Mirella is, aki jelenleg tanítási gyakorlatát tölti iskolánkban. Az osztály segítségül hívva a bicskát, a székely humort, a racionális érveket, a patópálos magyar embereket, így görbe tükröt tartva elénk mutatta meg, milyenek is vagyunk valójában.

A magyar ember szerény, mint az ibolya.

Miklósi-Kovács Dániel a szívét-lelkét beletette az előadásba, de mellette kiemelkedett Bognár Gábor is, aki olyan amerikai akcentussal beszélt, hogy elhittük neki, tényleg nem magyar az anyanyelve. Ez az osztály kapta a legjobb hangbejátszás- és a csoportos jelenet díját, a Ború c. jelenethez kapcsolódó Pesszimista biciklista c. dal telitalálat volt. Kiemelkedő alakításáért Pázmándi Renáta vehetett át oklevelet. A legjobb rendező(k)nek járó jutalmat a zsűri együttesen Simon Péternek és Frajna Mirellának ítélte. Mirella maga rendezte a Vendégség c. jelenetet, aminek utolsó mondatai szinte szó szerint lejátszódtak a zsűriszobában. Hm… tehát ki vegye ki az utolsó süteményt a tálból?

A 7.c-sek klasszikus művet állítottak színpadra, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig c. regényét dramatizálták Fülöp Katalin tanárnő jóvoltából. A debreceni diák, Nyilas Misi csalódik az emberekben, a felnőttekben, s nem akar többé a Kollégium tagjai közé tartozni. De lemond Valkai tanár úr (Ruzsinszki András) is hivatali állásáról ugyanezek miatt. A darab aktuális kiszólásait nevetéssel hálálta meg a közönség, sokszor magunkra ismerhettünk mi, tanárok. Nagy Ákos teljes átéléssel alakította Nyilas Misit, drámai monológját erősítette Édes Fábián Sebestyén zongorajátéka. Ákos mellett Dugalits Levente (Böszörményi) kapott kiváló alakításáért oklevelet, de az est legjobb női mellékszereplője is ebből az osztályból került ki. Rózsai Júlia Viola megformálásáért vehetett át jutalmat. A fináléban a csapat együtt énekelte az Élet szép, az élet minden…kezdetű dalt, szólót énekelt Révész Dominik, Babos Iringó és Thébesz Ágoston. A zsűri ezt a produkciót a legjobb hang- és zenei hatások oklevéllel jutalmazta, míg Dominik külön díjat kapott kiváló énekéért. A legötletesebb meghívó a 7.c-seké volt, míg a legjobb forgatókönyv-adaptációért Fülöp Katalin tanárnő vett át oklevelet.

Ha egy kígyó (ami ritkaság) fölfalja önmagát, marad-e utána egy kígyónyi űr? És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné? Van? Nincs? Van? Fogas kérdés!

Örkény István szavaival, mely a Tóték c. kisregény mottója, kezdődött a 9.d osztály játéka. Az osztályra szabott forgatókönyv Feketéné Kovács Anikó tanárnő munkája, akinek rendezését a legjobb előadás oklevelével jutalmazta az ítész csapat, s nem véletlenül. Valamennyien jól ismerjük Örkény írását és Fábri Zoltán filmes adaptációját, mégis a diákok egészen újat, frisset mutattak a színpadon. A nyitó jelenetben Nagy Vince hátborzongatóan alakította az őrült postás szerepét. Ő ezért a legjobb férfi mellékszereplő oklevelét vehette át. Először minden szépen alakul: Gyula – Légrádi Lázár – levelet küld családjának az Őrnagy érkezéséről, akit az Ágikát alakító Havasi Annamária bájos lelkesedéssel fogad. De később Tót Lajos tűzoltóparancsnok menekül a folyamatos dobozolás elől, Tomaji plébánosnál (Broderick Tamás), majd Cipriáni professzornál (Kovács Nairo Attila), végül a budin próbál nyugalmat találni. Ám az Őrnagy nem hagyja… A két főszerep, Tót és az Őrnagy megformálása komoly kihívást jelent. Kozma Boldizsár és Gelencsér Máté árnyalt játékukkal kiválóan megfeleltek ennek, ezért megosztva kapták a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Pataki Krisztina (Mariska) hiteles alakítása is jutalmat érdemelt, ő lett az est legjobb női főszereplője. Ez az osztály készítette a legötletesebb plakátot és övék volt a legszebb díszlet is. Guoth-Friedrich Erika osztályfőnök tanárnő Lőrincke megformálásáért a legjobb tanár-szereplőnek járó oklevelet vehette át Kis Róbert igazgató úrtól. 2023-ban ez az osztály szervezheti a következő tavaszi rendezvényt. Gratulálunk nekik! 🙂

Az előadások fotóit az Árpád Média diákjai, Fejes Csaba Sólyom és Nagy Csongor készítették.