1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség archívum » Egy tavaszünnep margójára

Egy tavaszünnep margójára

Igazi tavaszünnep az Árpádban a Gombár-bemutató. A kezdő osztályok diákjai, rendező-(magyar)tanárai és osztályfőnökei, a gyerekek szülei egy hosszú féléven keresztül készülnek a nagy napra, hogy végre bemutathassák színdarabjukat, megmutassák egy picit másik oldalról magukat: énekeljenek, táncoljanak, vagy épp, aki hallgatag órán, egy hosszabb monológot elmondjon.

Minden évben nagy várakozás előzi meg a Gombárt. Részt vesz benne az iskola apraja-nagyja. Már év elején egyeztetés folyik a helyszínről, a próbák és az előadás időpontjáról, plakátok és díszletek készülnek, meghívók születnek, a médiások pedig be-bejárnak a próbákra és elnézően mosolyognak a baklövéseken. A szereplők lázasan tanulják a szöveget, mozgást, igyekeznek minden apró gesztusra figyelni és betartani a rendező legkülönfélébb utasításait.

Idén azonban csak a bejárópróbáig és a meghívók átadásáig jutottunk el… Március 11-én, szerdán tudtuk meg, hogy a vírushelyzet miatt le kell mondani a rendezvényt. Emlékszem, a 9.d-sek szünetben kihívtak a folyosóra, körbeálltak és könnybe lábadt szemmel kérdezték: „Most mi lesz, tanárnő? Mit fogunk csinálni?” Majdnem elsírtam magam én is. Tőlem várták a megnyugtató választ, de nem tudtam semmi biztatót mondani. Mi, a rendezőtanárok aggódva ugyanezt kérdeztük az iskolavezetéstől, de mindenki tanácstalan volt.

Március 16-án a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, bezártak az iskolák, félbemaradt a tanév… A Gombár-bemutatóra március 19-én került volna sor a Vidám Színpadon. Jelenleg tilos minden 500 főt meghaladó rendezvény szervezése augusztus 15-ig. S hogy mi lesz később? Nem tudjuk, de bízunk benne, hogy a magyartanáriban található plakátok valamikor kikerülhetnek a főbejárathoz, és a meghívottak láthatják a darabokat, hogy az a sok munka, lelkesedés és energia nem tűnik el nyom nélkül.

S hogy melyik osztály milyen produkcióval készült?
7.a – PUFF – A Pál utcai fiúk feldolgozva, rendező: Simon Péter
7.b – Oroszlánkirály, rendező: Csányi Levente
7.c – Tasnádi István: Farkas és Piroska, rendező: Móczárné Köves Eszter
9.d – Thomas Mann: Mario és a varázsló, rendező: Fülöp Katalin

A következő fotók a próbákon készültek, melyeket a médiásaink, Nagy László, Csizmadia Dávid, Csongrádi Kristóf, Földes Artúr készítettek.