1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Archívum » Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, fordító, színházvezető, iskolánk egykori diákja

Elhunyt Lengyel Anna dramaturg, fordító, színházvezető, iskolánk egykori diákja

2021. április 15-én, hosszú évek óta tartó rákbetegségben – amelyről mindvégig bátran és őszintén beszélt – 51 éves korában meghalt Lengyel Anna, dramaturg, fordító, színházvezető.

1983-1987 között volt iskolánk tanulója, majd egyetemista korában óraadóként egy évig tanára is. Okosságára, igazságszeretetére, vidámságára, nevetésére sokan emlékszünk. Érettségi után felvették az ELTE Bölcsészettudományi Karára angolt-latin szakra, de végül csak angolból diplomázott. Érdeklődése ekkoriban a színház felé fordult, így tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta dramaturg szakon, ahol 1997-ben szerezte meg második diplomáját.

1994-2002 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott dramaturgként, többek között Ascher Tamás és Eörsi István mellett. 2004-2008 között a Krétakör Színház dramaturgja volt, ahol Schilling Árpáddal dolgozott, egészen a színház feloszlásáig. Ezt követően saját színházat alapított, a PanoDráma dokumentumszínházat, ahol alkotótársaival olykor százórás interjúkból készítettek szó szerinti (verbatim) előadásokat – aktuális és érzékeny témákról, merészen. Sokat dolgozott külföldön is dramaturgként és angol, illetve német fordítóként. Munkáját 2011-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2015-ben Bálint Lajos-vándorgyűrűvel, 2017-ben Szép Ernő-jutalommal ismerték el.

Négy évvel ezelőtt diagnosztizálták a rákbetegségét, amelyről nemcsak magánemberként, hanem színházcsinálóként is nyíltan beszélt. Rákparák címen a Katona József Színházban indított beszélgetéssorozatot, hogy ezzel is küzdjön a rák tabusítása ellen. Miközben újabb és újabb műtéteken és kezeléseken esett át, rendkívüli akaraterővel dolgozott – nem adta fel. Az elmúlt években az SZFE-n folytatott doktori tanulmányokat, ahol oktatóként és diákként több volt árpádos hallgatóval is kapcsolatba került, akik tisztelték autonóm személyiségéért.

Igazságszerető, nyílt, őszinte, életvidám lényére emlékezni fogunk.
egykori tanárai és barátai

(Fotó: Reviczky Zsolt)