1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 21/22 » Erasmus továbbképzés Bécsben (Csorbáné Tóth Irén, 2022. július 17-28.)

Erasmus továbbképzés Bécsben (Csorbáné Tóth Irén, 2022. július 17-28.)

Három évvel ezelőtt vettem részt utoljára hasonló továbbképzésen, akkor a németországi Dortmundban. Ebben az évben Bécsre esett a választásom, annak ellenére, hogy már többször voltam iskolai csoporttal is a városban, de igazán nem volt alkalmam jól megismerni a várost és annak környékét, valamint az Acti Lingua Nyelviskola képzési programja is tetszett.

Épp azt kínálta, amit én kerestem: szakmódszertani ötletek, online módszertani lehetőségek elméletben és gyakorlatban, országismereti anyagok Bécsről, az osztrák történelemről, kultúráról, no meg Bécs a maga állandóságával másrészt pulzálásával nagyon izgalmas, hangulatos város.

A tanártovábbképző csoportban épp 10 kolléga gyűlt össze különböző országokból: Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország.

Nagyon jól összekovácsolódott a csoport, igazi felszabadult viccelődésekre, érdekes eszmecserékre került sor, sok programot szerveztünk együtt a szabadidőnkben, ami által még élvezetesebb volt az ott eltöltött idő.

Az oktatás is jól alkalmazkodott a csoport igényeihez, a szükséges elmélet mellett sok újdonságot ki is próbáltunk, és minden szükséges anyagot, amit ott megismerhettünk, megkaptuk egy névre szóló pendrive-ra lementve, ami mondanom sem kell mennyire praktikus, hisz nem használtunk így sok papírt, de a drive-os felületünket sem kellett így „fogyasztanunk”.

Kipróbált általunk nem ismert tankönyvekbe, gyakorló tananyagokba is

betekintést nyertünk, melyekből lehetőség nyílt az ösztöndíjunkból megvásárolni is néhányat.

Számos gyönyörű kiállítást is megnézhettem, melyekre korábban sosem volt idő és pénz sem: Albertina, Belverdere, Sissy –Zeitreise.

Emellett a környék látnivalóira is jutott idő, Kreuzenstein várát, Melk Apátságát, és a környék borvidékét is megcsodálhattuk a hajós kirándulás alkalmával. Ezeket a látnivalókat alternatív kirándulási célként is be tudjuk iktatni az iskola diákjaival.

Természetesen a kapcsolati forrásainkat bővítettük, hisz minden résztvevő kolléga nyitott volt egy későbbi iskolai együttműködési programra.

Összességében nagyon jól telt ez a két hét, melynek tapasztalatait nagy örömmel osztom meg a kollégáimmal.