1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Krónika » Erdélyi kirándulás a Határtalanul! csereprogram keretében

Erdélyi kirándulás a Határtalanul! csereprogram keretében

Az Óbudai Árpád Gimnázium 10.a osztálya sikeres cserekapcsolatot létesített a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum 10.a osztályával. Két utazásra került sor, melyeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! pályázat keretében nyert 1 259 000 Ft vissza nem térítendő támogatás segítségével valósíthattunk meg.

Az első találkozáson a marosvásárhelyi diákok látogattak Budapestre. Nagy élmény volt mindkét osztály számára a várva-várt találkozás, hiszen már a 9. évfolyam végén elkezdtük az előkészületeket, interneten már felvették egymással a kapcsolatot a diákok. A két osztály közösen szervezte meg az iskolában a Magyar Nyelv napját, melyre az erdélyiek két verssel és egy dallal is készültek, valamint több rendhagyó iskolai tanórán is részt vett közösen a két osztály. A további napok programjában budapesti városnézés, kirándulás és visegrádi bobozás is szerepelt. Közösen előadtunk egy táncot is, amiről a videó iskolánk honlapján megtekinthető. Nagy élményekkel gazdagodva mentek haza a marosvásárhelyiek, mi Árpádosok pedig már nagyon vártuk a napot, amikor mi is utazhatunk.

Májusban ez el is érkezett, a diákok az éjszakai utazást is bevállalták, hogy még több időt tölthessenek a novemberben megismert marosvásárhelyi barátaikkal. Majdnem minden diák erdélyi fogadócsaládnál lakott, így még jobban megismerkedhettek egymással a fiatalok. A programban itt is szerepelt tanórák látogatása, megismerkedhettünk a nagy múltú Bolyai iskola történetével, majd Marosvásárhely látványosságaival. Másnap Korondra kirándultunk, de előbb még megnéztük a parajdi sóbányát is, majd Farkaslakán meglátogattuk Tamási Áron sírját, ezután Székelykeresztúr, Szászfehéregyháza és Segesvár következett. Másnap Almakerékre és Nagyszebenbe látogattunk el. Szombaton a magyarországi diákok közül tizenöten részt vettek a tízedik alkalommal megrendezésre kerülő Bolyai Tantárgyversenyen, melyen magyar anyanyelven tanuló diákok mérhették össze tudásukat, és amely az Árpádos diákok részvételével immár nemzetközivé is vált.

Nagyon izgalmas és tartalmas volt ez a két utazás, mély barátságok szövődtek a budapesti és a marosvásárhelyi osztály tagjai között, már mindenki a nyarat és a következő évet tervezi, hogy mikor találkozhatnánk megint.