1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Esterházy Péter 71 – plakátok Óbuda-Békásmegyeren

Esterházy Péter 71 – plakátok Óbuda-Békásmegyeren

Pandémia, bazártság, online tanítás: Discord, Meet, Zoom, mikor épp hol „találkozunk”. Mindenki elfáradt, belefáradt már ebbe az időszakba. Valamit, megint újabbat kell találnom, hogy az irodalomhoz igazi élmény is kapcsolódjon.

Hiszen tudjuk: „Az irodalomnak nincs oka, célja. Az irodalom van.” – szól Esterházy Péter ars poeticája.

Április 14. – a magyar irodalom ünnepe és egyben Esterházy születésnapja. Az író idén lenne 71 éves. Ebből az alkalomból Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Anziksz, a kerületi kulturális magazin, 40 kortárs szerzőt kért fel, hogy ossza meg a kedvenc EP-idézetét, amelyekből aztán színes köztéri plakátok készültek, korábban nem publikált fotók felhasználásával. Tanítványaimat arra kértem, hogy játszanak velem: keressék meg a szöveges képeket, fényképezzék le őket és tegyék fel a GLC anyagaink közé. Álmomban sem hittem volna, hogy ilyen sokan kedvet kapnak, és barátokkal, testvérekkel, szülőkkel (akik, mint hallottam, maguk is élvezték a keresgélést) bejárják a 3. kerületet, térképet gyártanak, plakátfotókat és kedvenc idézeteket küldenek EP-től. Persze, én is megcsináltam a kiadott szorgalmi feladatot, de az más 🙂 Sipos Petra (8.c) szüleivel kerekedett fel, és három plakát kivételével mindet elküldte nekem. Ő volt az első. itt Wavrik Julcsi (7.a) fagyizás közben talált rá Péntek Orsolya plakátjára, míg Veress Vivi és Viki a 11.a-ból a Római tér környékén, Németh Zsófi (7.a) pedig a Római-parton sétálva gyűjtötte össze a képeket. Ugyancsak ebből az osztályból Berta Blanka Boriska és Halász Jonatán gyönyörűen elrendezve, a helyszínt is megjelölve csatolta a munkáját. itt Joni még azt is megosztotta velem, hogy melyik idézet tetszett neki a legjobban. “Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.” – ezt Bartis Attila választotta Esterházytól. Oláh Barnabás hol edzés után, hol pedig a barátaival rollerezve keresgélte a kortársakat. A 8.c-s Makrai-Kis Judit is több napon keresztül járta a kerületet a családjával. A 10.d-sek közül Dudik Sára annak ellenére készítette el a plakátok térképét, hogy nem Budapesten lakik. Maga is választott kedvencet, Hidas Judit EP-gondolatait. itt Végül a három jó barát, Mester Dóri, Somfai Petra és Fekete Sebi is felkerekedett, hogy aztán kb. 20.000 lépés képes beszámolóját küldjék el nekem. Petra különben édesanyjával is sétált egy nagyot a projekt kapcsán. Osztálytársuk, Hámori Boldizsár biciklizés közben főleg Békásmegyeren és a Római-parton gyűjtötte a szövegeket nagy sikerrel. Bodor Balázs (7.a) most is kitett magáért, mind a 40 plakátot megörökítette, s térképeken bejelölte, hol találhatók. itt A szintén 7.a-s Balding Emma a plakátok után kutatva 27 km-t gyalogolt, Török Bori pedig a Vámos Miklós választotta „Földet vissza nem veszünk!” EP-idézetet jelölte meg kedvencként. Az ugyancsak 7.-es Sáfrány Barnabás 37, Özeren Nezire 30 fotót rendezett dokumentumba és töltötte fel az osztály csoportjába. Az utolsó beszámolót a 10.-es Szekeres Damostól kaptam, aki körútjára magával vitte kistestvérét is.

Számomra az igazi örömöt a diákok lelkesedése jelentette, valamennyien megálltak egy kicsit a szövegek előtt és tudom, hogy a kortárssal való találkozás tényleg élményként marad meg bennük. „Élet és irodalom közül mindig az irodalmat választom, mert azt hiszem, ez az életem. A világ tényei nem az irodalom tényei. De a világ igazsága-i az irodalom igazsága-i”– Esterházy Péter

Mindezt lejegyezte Fülöp Katalin.  A fotókon a 10.d-sek láthatók.