1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Árpád Média » Filmklub – Csapnivaló?

Filmklub – Csapnivaló?

Végre újra tarthattunk élőben filmklubbot 2021. június 10-én az A06-os médiateremben, és a hangosításnak köszönhetően már majdnem “mozis” élményben lehetett részünk.

Aki a filmes szakmában szeretne dolgozni, sok mindent meg kell ismernie, de ezek közül az egyik biztosan az, hogy megnézi ezt a filmet.

A Csapnivaló című filmet (Living in Oblivion)  Tom DiCillo rendezte 1995-ben, és bár a filmezés technikája sokat változott azóta, mégis a bemutatott helyzetek  ma is könnyen előfordulhatnak egy forgatáson.

Steve Buscemi New York-i független filmes rendezőt alakít ebben a  öniróniával átszőtt komédiában, melyben Murphy törvénye uralkodik, mert Nick Reve első filmjének forgatásán minden, ami elromolhat, el is romlik, sőt, talán még az is elromlik, ami nem romolhatna el.  Mit léphet erre egy rendező? Kicsit kiabál, majd…

A Csapnivaló igaziból egy nagyon cseles film. Mikor beülünk a nézőtérre, az elején a feliratok alatt csak egy kamerát látunk, és vagy két percig azt hihetjük, hogy már nem fog semmi történni (legalábbis nem a mi életünkön belül). De ez a két-három perc a feliratok alatt igencsak ki van számítva! Egészen más érzés megnézni egy filmet, ha már jelen voltunk egy igazi filmforgatáson, vagyis, ha egy egész nap során vettünk fel egyetlen jelenetet, ami végül a moziban egy, kettő, három, max. 4 perc alatt pereg le. Hogy egy adott jelenetet végtelen mennyiségben láttunk ismétlődni, egymás után, mert ettől az egész film valami egészen más dimenzióba lép át. Egyszóval, amit a Csapnivaló elején látunk, az nem más, mint egy jól kiszámított dimenzió-kapu.

CSAPNIVALÓ bingó játék!

A filmklubbon beszélgetés indítónak egy bingó játékot is kipróbáltunk, amit akár más filmekkel is lehet játszani. A feladat csupán annyi, hogy olvasd el az állításokat, filmes kliséket! Amikor egy filmben észreveszel egyet is, akkor jelöld meg és ha elsőként megtaláltál ötöt, akkor kiáltsd be, hogy BINGÓ! https://mfbc.us/m/bvmmjtg

Svarczné Micheller Erzsébet