1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Gombár-bemutató 2017

Gombár-bemutató 2017

Az Árpád Napok bevezető eseménye minden évben a Gombár-bemutató, melyre hónapokon keresztül lázasan készülnek a kezdő osztályok diákjai és az őket tanító magyartanárok. A feladatokból természetesen kiveszik részüket az osztályfőnökök és a szülők is. Darabválasztás, majd szövegtanulás, hangulatos és néha idegtépő próbák, plakát- és meghívó tervezés, díszlet- és jelmezkészítés, bejáró- és főpróba, végül pedig a várva várt ELŐADÁS – ez a az éves Gombár-folyam 🙂

Idén a Simon Péter tanár úr által vezetett tavalyi győztes 8.b osztály volt a házigazdája a színházi estnek. Elfogadta meghívásunkat és a közönség soraiban foglalt helyet Varga Mihály, Óbuda országgyűlési képviselője és Tamás Ilona, tankerületi igazgató asszony, akik az eredményhirdetéskor a legjobb női és legjobb férfi főszereplőt különdíjban is részesítették.  A zsűri elnöke Balázs Ágnes színművésznő, írónő volt.  A magyartanárok mellett a zsűri tagja volt Gyimesi Róbert igazgató úr, Tamásné Hantos Gabriella és Koncz Levente igazgatóhelyettesek, Svarczné Micheller Erzsébet rajz-, vizuális kultúra- és médiaismeret szakos tanárnő, Orosz Erzsébet énektanárnő. A Diáktanácsot Móra Dominik egykori elnök képviselte, Harangozó Lilla pedig a tavalyi előadássorozat legjobb női főszereplőjeként segítette a zsűri munkáját.

A bemutatók sorát a 7.c osztály kezdte a Wilhelm Hauf meséjéből készült A hideg szív c. darabjukkal, melynek forgatókönyvét Tasnádi István írta. A diákok Svábországba, a Fekete-erdőbe vezettek minket, a manók világába. A darabot Kovácsik Antal tanár úr gitárjátéka és Farkas Hanna éneke nyitotta, körülöttük az osztály tagjaival, akik a varázsládából vették elő a jelmezüket, így alakultak át manókká, tündérekké, falubeliekké. Munk Péter – Mravinac Bálint, ki a végül a legjobb férfi főszereplő díját kapta – vasárnapi gyerekként előbb az Üvegmanó – Paták Balázs – segítségét kéri, azonban később Hollandiás Miska – Domonkos Attila – jóvoltából szívet cserél. Később rádöbben, hogy a személyes boldogság mindennél többet ér, s kedvesével, Lizával – Reinhardt Bora, ki pedig a legjobb női főszereplő lett – boldogan él az erdőben. A szépen kidolgozott előadásban a zsűri jutalmazta a manók és a tündérek táncát, kiemelkedő alakításáért az anya – Paul Zsófia -, a tölgyfa – Arató Balázs – az egyik manó – Sajerli Balázs – is oklevelet kapott. A darabot Móczárné Köves Eszter tanárnő rendezte, aki elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat.

Dr. Széllné Hajdú Indira tanárnő beköszöntő szövegében elmesélte, hogy mi is történik Dínomdánom országban: Derelye, a főszakács – Marozsák Hédi, a legjobb női mellékszereplő – családjával a királyi éléskamrát fosztogatja. Miután fölment a függöny, a nézők egy pazar királyi lakoma kellős közepén találták magukat. Az udvarhölgyek, kik közül kiemelkedett Aprólék hercegnő – Takács Emese –, Lapockáék – Kovács Róza és Markos Máté -, Fasírt generális – Zauner Kristóf – mind-mind ott ólálkodnak a jóhiszemű Tóbiás király – Pintér Boldizsár – mellett. Emellett persze Derelye lányának – Járai Luca – a királyasszony gyűrűjére fáj a foga. A királyfi – Együd Bálint – Ákombákom – Illés Gergő –, az udvari tudós javaslatára menten el is indult menyasszonyt keresni. Így találkozott az erdőben Kökényszemű Katicával, kit Németh Anna alakított. A történet legfőbb intrikusa Csöröge, az udvari bolond – Lampek Ármen volt. Katica végül túljárt Derelye eszén, az ő palacsintája bizony nem ragadt a serpenyőhöz 🙂 A 7.a osztály A palacsintás király c. előadásával elnyerte a fődíjat köszönhetően Lőrincz Andrea tanárnő rendezésének.

A 7.b-sek egy modern Rómeó és Júlia történetet vittek színre Az Y színház esete Rómeóval címmel. A darab Nagy Boglárka tanárnő első rendezése volt, kinek dramaturgiai munkáját is oklevéllel jutalmazta a szakmai zsűri. A fergeteges technikai felvezető és a Konferanszié – Fazekas Tamás  – beköszöntője után az osztály légző gyakorlatot végez a Tanárnő – Balasi Borbála – vezénylete alatt. De szerencsére telefonhoz hívják…s a gyerekek gyorsan át is alakulnak színházi emberekké. „Elnyerheti-e egy olasz szalámi gyáros fia egy vegetáriánus lány kezét?” – teszi fel a kérdést a Rendező – Wiegandt Márk – Asszisztensének – Zentai Enikőnek. Hogy a szerelmesek egymásra találjanak, segítségükre van Puck – Rákosi Levente, a legjobb férfi mellékszereplő – és a tücsökkórus játéka sem marad el. A báli táncjelenetet Benda Orsolya és János Zsuzsa 11.b-s diáklányok tanították be az osztálynak. A rendkívül ötletes, iskolához kötődő (kapcsolt gerébtokos ablak), humoros történet méltán lett közönségdíjas.

„Van-e hétköznapibb jelenség az IDŐ-nél?” A 9.d osztály ezzel a mondattal indult útnak a csillagokig és tovább: „Fel, nemes társaim!” A science-fiction nagy rajongója, Simon Péter tanár úr ismét az osztályra írta darabját Asztromédia címmel. Később ezért a történetért kollégánk a legeredetibb szövegkönyvért járó oklevelet vehette át. A Tolkien és Douglas Adams betétekkel teli, a Star Trek-et is megidéző történetben olyan kulcsszavak hangzanak el, mint injuktált plazmaverbitázs, karbiométer, fluxuskondenzátor. Aztán a TKF – teleportációs fülke – segítségével néhányan kiszakadnak az időből. Ebben a harmadik típusú találkozásban a zsűri kiemelte a speciális effekteket, a szerelmesek – Telek Dorottya, Fritz Dávid -, a szociopata – Bednarik Gergő -, a robot – Mohai Flóra -, a félénk teleportáló – Merth Borbála-, az idegenekkel cimboráló – Vizér Mátyás-, a kétes erkölcsű mérnök – Bányász Márton – és alvilági vásárló – Nagy Bálint – játékát.

Míg a zsűri meghozta döntését, addig a Gáspár András színművész által vezetett ÁSZ színjátszó csoport Janikovszky Éva Ne cirkuszolj! c. adaptációjával szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az est végén Balázs Ágnes színművésznő, írónő, a zsűri elnöke foglalta össze a látottakat. Kiemelte a diákok magas szintű szövegtudását, rendezett játékukat, a humort és a látványt. Szeretettel gratulált a rendezőtanároknak és osztályfőnököknek, akik igazi csapattá formálták az osztályokat a próbafolyamat során.