1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Gombár-bemutató 2019

Gombár-bemutató 2019

“Nyertünk. Lettünk valakik.
És valakinek lenni, az már valami.
Ennyi ember nem tévedhet.”

Egy évvel ezelőtt ezekkel a mondatokkal kezdődött a Gombár-bemutató, gimnáziumunk hagyományos színdarab-bemutató estje. A „Semmi” csapata (10.d osztály) most szervezőként tért vissza osztályfőnökük, Kocsis Ágnes tanárnő vezetésével. Az idei kezdő osztályok lelkesen készültek a programra, nagy kedvvel vettek részt a közös munkában, hiszen a tét óriási: meg kellett mutassák, tudnak együtt játszani, egymásra figyelni, igazi közösségként működni. A látottak alapján ez sikerült is, hiszen az eredményhirdetés előtt levetített werkfilm, melynek készítői Csongrádi Máté, Csongrádi Kristóf, Földes Artúr, Gutási Ádám, Nagy László, Szabó Bence és Fekete Gábor voltak, erről tanúskodott. A diáktechnikusok filmje humorosan mutatta be a készülő produkciók fontosabb állomásait és szólaltatta meg a kulcsfigurákat.

A Gombár-est meghívottjai között szerepelt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő úr, aki bár hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott velünk lenni, a legjobb férfi- és legjobb női főszereplőnek 10-10.000 Ft értékű könyvutalványt ajánlott fel, melyet az eredményhirdetéskor Gyimesi Róbert igazgató úr adott át. Díszvendégeink között köszönthettük Kelemen Viktória alpolgármester asszonyt és Fenyvesiné Hegedűs Editet, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettesét, akik szintén könyvutalvánnyal jutalmazták a legjobb díszlet és legkreatívabb plakát készítőit. A diákok nevében hálásan köszönjük felajánlásaikat.

A zsűri díszvendége és egyben elnöke Balázs Ágnes színművésznő volt. Az értékelésben részt vett Gyimesi Róbert igazgató úr, Tamásné Hantos Gabriella és Koncz Levente igazgatóhelyettesek, Simon Péter magyar-filozófia szakos tanár, Svarczné Micheller Erzsébet rajz-, vizuális kultúra- és médiaismeret szakos tanárnő, Földes Anna, a Diáktanács leköszönő elnöke, Radnai Réka, az előző tanév Gombár-bemutatójának legjobb női főszereplője és Forgács Bálint, a tavalyi legjobb férfi főszereplő.

A 7.a osztály Móczárné Köves Eszter tanárnő vezetésével az egykori klasszikus, Fazekas Mihály Lúdas Matyi c. művének  a Tasnádi István átiratában készült adaptációját vitte színre. Darabválasztásukban fontos volt a cirkuszi élmény, melyben nem egyetlen lúd szerepelt, hanem hét, akik a hét erényt képviselték. A színen megjelent a Szelídség, az Egyensúly, a Hűség, az Alázat, a Tisztaság, a Szorgalom és az Irgalom. Az osztály tagjai valósággal lubickoltak szerepükben. Természetes játékukkal azonnal megnyerték a közönség (és a zsűri) szívét, már az első jelenet, melyet a mesélő – Marton Dorka – vezetett fel, megható volt. Később a vásári forgatagban megelevenedett a falu népe: zsonglőrök, jós tehetséggel megáldott cigányasszony, falusi asszonyok lepték el a színpadot. No és persze ott volt Matyi – a kiemelkedő alakítást nyújtott Horváth László – és libája – a legjobb női főszereplő Horváth Kiara – is. Döbröginek – Pacsika Leventének, azaz a legjobb férfi főszereplőnek – meg is akadt a szeme a jószágon. Míg a fukar uraság a lúdra alkudozott, addig Matyi szívét Klára – Petrov Sára – ejtette rabul. Megható volt, mikor a leány egy szép népdallal mondta el fájdalmát, vagy amikor Mamus – Együd Emma – énekelt a színpadon. Matyi olasz építészként, majd furfangos orvosként is túljárt nem csak Döbrögi, hanem a főispán, Németh Ferenc – legjobb férfi mellékszereplő – eszén is. A zsűri kiemelkedő alakításáért a fenti szereplők mellett oklevelet adott Takács Ákosnak az ispán, valamint Trauninger Zalánnak a doktor szerepéért. Természetesen jutalmazta a hat(tyúk) táncát is. Idén Móczárné Köves Eszter tanárnő humoros, szójátékokkal és tasnádis rímekkel teli átiratáért a legjobb rendezésért járó díjat vehette át.

Lois Lowry Az emlékek őre c. regényének színpadi változatát a 7.b előadásában láthattuk. Az erős felütéssel induló történet az elképzelt jövőbe, a már-már tökéletes világba kalauzolta a közönséget. Feketéné Kovács Anikó rendezésében a negatív utópia szereplői arra keresték a választ, milyen lehet az élet emlékek nélkül. Ebben a világban eltűntek az álmok, a vágyak és érzelmek, mert a Döntéshozók mindenki sorsát meghatározták. Az új rend építőkövei a szigorúan előírt és betartatott szabályok voltak. A kiemelkedő játékáért jutalmazott Jonas – Pintye Ákos – azt kérdezte a szintén okleveles Őrzőtől – Zólyomi Andrástól -, hogy vajon milyen emberré kell válnia, hogyan kell élnie ezután? Az emlékeket átörökítő jeleneteket az osztály diáklányainak fátyolkendős tánca kísérte, amiért a csoport oklevelet is kapott. Kiemelkedő alakítást nyújtott Asher szerepében Zarándy Sámuel és Laskai Botond, ki „csak” Férfi 1-ként szerepelt a színlapon. A zsűri elnöke végső összefoglalójában a darab sajátos atmoszférateremtését és a gondolkodásra késztetését emelte ki, majd oklevéllel jutalmazta az osztály két világot bemutató meghívóját és díszletét is.

Csányi Levente gyakornok kollégánk első rendezése igazán egzotikus helyszínre kalauzolta el a közönséget. Rudyard Kipling A dzsungel könyve c. regényéből Dés László, Geszti Péter és Békés Pál készített nagy sikerű musicalt, amely egyúttal a 7.c osztály zenés játékának alapjául is szolgált. Darabjukban kiemelkedő volt az előadást indító napszemüveges farkasmustra, majd pedig Sir Kán – Papp Ágoston András -, Balu – Paulik Bálint Márk – és Bagira – Darvas Dóra – versengése Mauglizáért – Wührl Lizáért –, hiszen a DzsTK, azaz a Dzsungel Törvénykönyve kimondja, hogy a kölyök csak akkor lesz a falka tagja, ha talál magának két pártfogót. Miután ez sikerült is, Maugliza Balutól egy-két pofon után gyorsan megtanulta, hogy a „pedagógia lényege a szigor”. Az osztály tagjai maguk koreografálták a jelenetek kísérő táncait, amit a zsűri oklevéllel jutalmazott. Természetesen nem maradhatott ki a sorból Csil sem – Lakatos Liza -, aki elsöprően vezette a Kegyelet egyletet. A díszlet elkészítésében Svarcné Micheller Erzsébet tanárnő segített, míg a dalok betanításában közreműködött Kúnné Kocsis Erzsébet tanárnő.

Nyeste Katalin tanárnő mellett Kúnné Kocsis Erzsébet tanárnő a 9.d osztály Hair c. darabjának zenei betétjében is segített. A Miloš Forman cseh származású rendező immár kultikus filmjét Molnárné Vámos Katalin tanárnő vitte színre. A dramaturgia feltételezte, hogy a közönség ismeri a történetet, ám aki mégsem látta a filmet, az a dések megkapó, lelkes játéka után most biztosan megnézi. Kiváló ötlet volt a darab elején a szereplők látványos bemutatása, a gesztusok mellett a hippi jelmezek, melyet a zsűri oklevéllel jutalmazott, jól érzékeltették a 20. század korának jellemző divatját. Ötletekben sem volt hiány, a szélgép, a ruhacsere, Berger hajkoronájának megritkítása mind-mind bővelkedett humorban. Elsöprő volt Berger – Bakai Richárd – tánca az asztalon, míg Sheila, azaz Mlynarik Lilla bájos jelenléte, színpadra termett üdesége is kiérdemelte a zsűri elismerését. Kiemelkedő alakításáért szintén oklevelet vehetett át Neutschill Bodza – rendezvényszervező és bemondó –, Földi Dominik Claude Bukowski, valamint Draxler Botond az őrmester szerepéért. A történet végén az osztály együtt énekelte a Let the sunshine in c. dalt, majd közösen vehették át a legjobb plakátért járó oklevelet.

Az eredményhirdetés előtt idén is a gimnáziumunkban működő Ász színjátszó csoport tagjai léptek színre, melynek vezetője Gáspár András, színművész, rendező. Ők Karinthy Frigyes három vidám jelenetét mutatták be.

 Balázs Ágnes színművésznő a zsűri elnökeként zárszavában megköszönte a magyartanárok közösséget formáló munkáját, az osztályok lelkesedését, örömét, melyet a bemutatott darabok jól tükröztek. Hozzátette, hogy valamennyi előadásban a humor mellett a morális mély tartalom, a tanító célzat is helyet kapott, ami jól illeszkedik az Árpád Gimnázium értékőrző hagyományai közé.

2019 Gombár-estjének közönségdíjas előadása a Hair – 9.d – lett, míg a legjobb előadásért járó oklevelet, így a jövő évi szervezés jogát a 7.a osztály nyerte Lúdas Matyi c. adaptációjukért.

A galéria képeit Nagy László, Szabó Bence, Csongrádi Kristóf, Somfai Réka, Pálvölgyi Domonkos és Csongrádi Máté készítette.