1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Osztályfőnöki munkaközösség » Határtalanul

Határtalanul

Móczárné Köves Eszter osztályfőnök, magyartanár beszámolója a kirándulásról

A gimnázium 7.a osztályának tanulói Erdélyben kirándultak május 6-10 között a Határtalanul-pályázat keretében. Székelyföldet azért választották kirándulásuk céljául, mert itt találjuk a mai országhatáron kívül rekedt magyarságnak azt az ágát, mely – adottságának köszönhetően is- leginkább megőrizte magyarságát, saját identitását. Nyelvében, irodalmában fontos része az anyaországnak.

A pályázatban szereplő 35 tanuló közül 30 árpádos diák volt. Három kollégánk kísérte őket, Móczárné Köves Eszter osztályfőnök és projektvezető, Szebenyi Katalin kísérőtanár és Számadó László, osztályfőnök-helyettes. Számadó László még rendhagyó matematikaórát is tartott a Teleki Tékában található Bolyai Múzeumban.

A tanulmányút célja kapcsolatépítés és -tartás a Kárpát-medencében élő magyar honfitársainkkal. A szállás és az étkezés éppen ezért volt magánházaknál, azaz falusi vendéglátóknál, hiszen összeköt bennünket az azonos nyelv, a kultúra, a költészet, a történelem, a közös sors.

Fontos lenne iskolánkban is meghonosítani ezt a kirándulási formát, mert a magyar állam minden költséget átvállal lehetőséget teremtve arra, hogy a legszegényebb diák is eljuthasson akár 5 napos osztálykirándulásra is.