1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Iskolalátogatás Csehországban az Erasmus+ segítségével  (2023. március 18-22.)

Iskolalátogatás Csehországban az Erasmus+ segítségével  (2023. március 18-22.)

Az Erasmus+ program keretében szervezte meg iskolánk a csehországi munkalátogatást, melyen 12 tanulónk vett részt. A diákok németet és oroszt tanulnak második idegen nyelvként, így ezen a két nyelven zajlott a munka a kint tartózkodás alatt.

A program során egymás iskolarendszerét, hagyományait ismerték meg és hasonlították össze. Emellett megismerkedtek Pribram város történelmével, nevezetességeivel valamint egy napot Prágában is tölthettek

Hétfőn márc.20-án kezdődött az utazás érdemi része. 6-kor kelés, 8-kor pedig már kezdődött az első óránk az iskolában. Csoportunk egy része németesként, a másik pedig oroszosként vett részt a programban, így ezeket a „tanórákat” külön töltöttük.

Sokan izgultunk az előadásaink miatt, de feleslegesen, hisz mindenkinek nagyon jól ment. Három témát kellett feldolgoznunk a kedves cseh diákjainkkal és ezek alapján összehasonlítani a magyar és cseh rendszert: oktatási rendszer, házirend és iskolai tradíciók.

Voltak hasonlóságok, de érdekes különbségek is. Az általános iskola 9 évig tart, valamint az is érdekes volt számunkra, hogy az érettségi lebonyolítását 2011-ben az állam kiadta a kezéből, és azóta minden iskola magának állítja össze a vizsgáztatás témáit. A kötelező érettségi tárgyak száma is lényegesen alacsonyabb, mint nálunk, ott csak az anyanyelvi érettségi kötelező meg egy idegen nyelv illetve matematika, tehát ezutóbbi is csak választható.

Az iskolai felszereltséget is megcsodálhattunk, szuper atlétika pálya, modern szaktantermek, vidám, otthonosan berendezett közösségi terek, remek stúdiós felszereltség és tevékenység stb.

De a mi iskolai hagyományaink és eredményeink is elkápráztatták a cseh vendéglátóinkat, amikor a Gombárról vagy a kórus munkájáról, gólyatáborról, szalagavatóról és a ballagásról számoltunk be.

Nagyon kedves, baráti fogadtatásban volt részünk, melyért hálásak vagyunk a cseh partnereinknek!

Természetesen köszönjük a lehetőséget az Erasmus+-nak, hasznos tapasztalatcsere volt mind a diákok és a tanárok részére is!

Lienhardt Krisztina, Csorbáné Tóth Irén

Az útról készült kisfilm itt tekinthető meg.