1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 18/19 » Kárpáti Attila beszámolója

Kárpáti Attila beszámolója

2018 október 20. és november 2. között vettem részt az Erasmus Mobilitási Projekt keretében egy kéthetes intenzív nyelvi és módszertani kurzuson a malagai Malaca Intézetben.

Az intézetet egy dán hölgy, Ida Willadsen alapította 1971-ben és maga és nemzetközi csapata áldozatos munkájának köszönhetően az egyik vezető nyelviskolává és továbbképző központtá nőtte ki magát.

Aki úgy dönt, hogy kollégista szeretne lenni, annak az iskolával egy épülettömbben magas színvonalú szállás áll rendelkezésre első osztályú étteremmel, medencével a meleg napokon és egyéb közösségi terekkel. A tantermek felszereltsége is irigylésre méltó.

Jómagam azonban a családi elhelyezést választottam, mert szerettem volna minél többet meríteni az andalúz mindennapok kultúrájából. Bizonyos értelemben a legkomolyabb nyelvórákat itt kaptam, részben nyugdíjas történelem-francia szakos házigazdámtól, részben az ez időtájt szintén ott lakó kubai-argentín-spanyol szakíró kollégától, akikkel a közös főzés (!) mellett éjszakába nyúlóan vitattunk meg igen fontos közéleti kérdéseket.

Választásom az őszi időszakra esett, kihasználva a hosszú hétvége és az őszi szünet adta lehetőséget, irigylésre méltó andalúz napsütésben töltöttem a kurzus napjait. Ennek gerincét egy francia tanárcsapattal közös módszertani sorozat alkotta, ez egészült ki óramegfigyeléssel és megbeszéléssel, melyben bepillantást nyerhettem egy 4 fős kiscsoport DELE (Dipoloma de Español como Lengua Extranjera – a spanyol nemzetközi akkreditált nyelvvizsga) felkészítő óráiba. Ezen felül egyéni órákat kaptam, ahol a tanárnővel közösen alakítottuk ki az órák menetét, első sorban saját igényeimhez igazodva.

Az intézet nagy hangsúlyt fektet a szabadidős- és kulturális tevékenységek igényes megszervezésére. Tematikus délutáni foglalkozásokon filmklub és társastánc tanfolyam működik (flamenco és salsa), bizonyos estéken szervezett bárlátogatás idegenvezetéssel és bor- és tapaszkóstolással (és mint tudjuk, a spanyolok sohasem egyetlen helyre ülnek be, mi is így tettünk, egy taverna után további két bárt látogattunk meg és együtt énekeltünk a Tuná-val (egyetemisták középkori öltözetben borravalóért muzsikálnak).

Szervezett formában kirándulást tettünk Sevillába (a galériában a Plaza de España, megannyi híres film forgatási helyszíne, pl. Star Wars), Nerja és Frigilana városkáiba, előbbiben megcsodálhattuk a világ legmagasabb cseppkőoszlopát, utóbbi kis utcácskái pedig elvarázsoltak mindannyiunkat. Ez a kirándulás már november 3-án szombaton volt, és másnap reggel hat órakor már kint voltam a malagai repülőtéren, és telve tapasztalattal és élményekkel „vártam, hogy itthon legyek végre”.