1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Színház az egész világ! – Shakespeare (FK)

Színház az egész világ! – Shakespeare (FK)

ShakespeareWilliam Sakespeare darabjain nem fog az idő! Napjainkban az Örkény Színház hatalmas sikerrel két darabját is játssza. A vihar a szerző utolsó műve, melyben Shakespeare-Prospero-Gálffi László “bookkeeper”-ként búcsúzik a sziget adta varázslattól, és a darab végén helyére illeszti a varázspálcaként használt széklábat.

Bagossy László rendező a Hamlet-ben a következőkre keresi a választ: Kicsoda Hamlet? Elmebeteg? Vagy ügyes tettető? Cselekvésképtelen depressziós? Vagy csak gyáva? Ami biztos, dán herceg, a nemrég elhunyt király fia. Minden más talány. Mindenesetre Polgár Csaba alakítása zseniális.

A Vígszínház decemberben mutatta be Shakespere Julius Caesar c. darabját Alföldi Róbert rendezésében. A Pompeiust legyőző Caesar épp hatalma csúcsán van, a római nép isteníti, ám félő, hogy Caesar egyeduralomra tör. A szenátorok ezért összeesküvést szőnek a meggyilkolására, s ennek vezéralakjai Cassius és Brutus lesznek. A vészjósló jelek ellenére Caesar megjelenik a Szenátusban 44. március idusán. – Olvasható a színlapon és a többit már ismerjük a történelem könyvekből.

Mindhárom előadás elementáris erővel hat a nézőre, elgondolkodtató, katartikus képei napokig ott motoszkálnak bennünk. A befogadást, a szövegek értelmezését nagyban segítik az újabb fordítások: Nádasdy Ádám, Forgách András és Fekete Ádám írásai.