1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség pályázatok » Kerületi rajzverseny 2023

Kerületi rajzverseny 2023

Az Óbudai Árpád Gimnáziumot idén két korcsoportban két diákunk képviselte a kerületi rajzversenyen. A IV. korcsoport (7-8. évfolyam) tanulói közül Tarcsay Veronika 8.a osztályos diákunk képviselte az iskolát. Az V. korcsoportban (9-10. évfolyam) Kató Boglárka 9.a osztályos diákunk indult a versenyen, aki a legjobbnak bizonyult a kerület kiváló rajzosai között, így első helyezett lett.

Óbuda sok változáson ment keresztül az elmúlt 10, 50 vagy 100 évben. A IV. korcsoport feladatában egy helyszín változásait vizsgálták meg a diákok történelmi-, földrajzi- és építészeti szempontból.

Nevezési feladatukban, amit a versenyre előre elkészített pályamunkaként vittek magukkal, egy ismerős helyszínt kellett katalógus-szerűen  bemutatniuk, hogy milyen az a hely ma és milyen volt régen. Generációk találkozása címmel készítettek alkotásokat idő és a tér viszonyára koncentrálva.
Versenyfeladatként az előző feladatban kiválasztott helynek, vagy jelenetnek egy érzelmi,
élményalapú változatát készítették el a diákok a helyszínen, ami lehetett absztrakt, szürreális, expresszív, vagy kubista stílusú is.

Az V. korcsoport feladata az iskolájukkal kapcsolatos volt. A vizuális képalkotás sokféleképpen teremt lehetőséget arra, hogy sajátos módon mutassa be a diák az intézményt, ahol tanulmányait folytatja.
Nevezési feladatként létre kellett hozniuk egy minimum három oldalból álló kiadványt, amelyben a iskolát olyan formában mutatták be, mintha egy hírlapon szerepelne. Bogi kiadványa tartalmazott egy címlapot, és további oldalakat, amelyeken kép és írott szöveg is szerepelt, ami fontosabb történeteket, eseményeket mutatott be az iskolánk életéből érzékletesen megrajzolva.
A versenyfeladatban az első feladattól eltérően már csak egy hangulatra koncentrálva alkottak képet a diákok, amit egy az iskolában megélt élmény váltott ki.

A verseny ideje, helye: 2023. február 2. 14.00 óra
Pais Dezső Általános Iskola
Felkészítő tanáruk Svarczné Micheller Erzsébet