1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Két karodban – Radnóti-est

Két karodban – Radnóti-est

Május végén rendezte a Hadik Irodalmi Szalon a 100. irodalmi estjét, amely a Két karodban címet kapta, s így a meghívott beszélgetőpartnerek Juhász Anna irodalmár kérdéseire felelve Radnóti Miklós alakját idézték meg. A közönség, köztük az érettségiző 12.a-sok lelkes diáklányai és Fülöp Katalin tanárnő, egy valódi közösségformáló est élményével lett gazdagabb. Kornis Mihály író személyes élményeit osztotta meg Fifi néniről, azaz Gyarmati Fanniról, akit rendkívül karakán, határozott jellemnek festett le. Az asszony, aki halálig ápolta Radnóti emlékét és szeretve óvta férjét, amikor az elgyengült, ráparancsolt, hogy most aztán szedje össze magát és éljen. Radnóti pedig élt. Tudta, hogy mi vár rá, mégsem menekült el. Hiszen, ahogy Sík Sándor mondta neki: „Istennek kellenek a bárányok…” Ez derül ki Fanni naplójából is, ami halála után jelent meg, s amelyből egy rövid megrázó részletet Hámori Gabriella színművésznő mondott el. Mácsai Pál színművész szintén felelevenítette az első találkozását Gyarmati Fannival, ami nem éppen úgy sikerült, ahogy azt a Színművészetire felvételiző, életét egy lapra feltevő leendő színi növendék elképzelte.

Mindhárom vendég beszámolt arról, hogyan találkozott a versekkel, mit jelent számukra Radnóti és Fanni naplója, s mi az oka, hogy több mint 70 évvel a költő halála után még mindig élő ez a költészet. Elhangzottak versek is, így a Meredek út egyik példányára, a Huszonnyolc év, a Gyökér és a Levél a hitveshez, melyet aztán egy Fanninak címzett levél követett, amit csupán egy nappal később írt Radnóti, s amelyben már ott a keserű valóság és az elkerülhetetlen.

Juhász Anna az estet a Radnótinak szánt üzenetekkel zárta, amelyeket a lelkes rajongók – köztük árpádosok is 🙂 –  dobtak be az ún. Radnóti-dobozba.

A fotók többek között a Hadik Irodalmi Szalon fb. oldaláról származnak.