1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Kézér Ildikó beszámolója a portugál kurzusról.

Kézér Ildikó beszámolója a portugál kurzusról.

2023. augusztusában részt vettem az Óbudai Árpád Gimnázium Erasmus+ akkreditációjának keretében megvalósult projektben. Portugáliában, Caldas da Rainhaban egy kilenc napos kurzuson vettem részt, valamint a fővárosban, Lisszabonban is töltöttem pár napot.

A kurzuson francia, görög, német, román és spanyol kollégákkal voltam egy csoportban, illetve a csapat mellett volt egy portugál segítő is. A csoport létszáma változó volt, többnyire 15-25 fő körüli volt a létszám, a kollégák között volt, aki általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, volt, aki felnőttoktatásban tanított. A sokféle iskolatípus mellett sokféle szakterület is képviselte magát: idegen nyelvek (például: angol és francia) biológia, fizika, kémia, matematika vagy pszichológia.

Választott kurzusom, a „Non-formal for inclusion” című tanfolyam keretében sok témát érintettünk. A foglalkozásokon többféle szervezési formában (egyéni, páros, kiscsoportos munka) ismerkedtünk és dolgoztunk fel olyan kérdéseket, amik az interkulturalitás, a be(el)fogadás, a kommunikáció, a csoportdinamika, a konfliktuskezelés, a meditáció témájával voltak kapcsolatosak. Gyakorlati feladatok révén, illetve elméleti összefoglalók segítségével igyekeztünk megismerni az alapokat, illetve a későbbiekben használható több forrásanyagot is kaptunk, amik hasznos kiindulási pontok lesznek a jövőben, ha egy adott területen el szeretnénk mélyíteni tudásunkat.

Több órán mi magunknak is diákból/hallgatóból ismét tanárrá/előadóvá kellett válnunk, közösen dolgoztunk projekteken, ami igen hasznos tapasztalat volt. Sokat beszélgettünk, akár a tanteremben, akár városismereti sétán, akár külön szervezett kirándulásokon, nyertünk bepillantást egymás országainak oktatási rendszerébe, kultúrájába. A kollégákkal való eszmecsere, az ő tanítási gyakorlatuk, az általuk használt technikák, eszközök, módszerek megismerése, a közös ötletelés, az egymástól tanulás számomra nagyon hasznos volt.

A tanulás mellett lehetőségem volt Portugália természeti csodáiba, történelmébe és kultúrájába is bepillantást nyerni. A Lisszabonban és Caldasban töltött időt számos múzeumban tett látogatás és kirándulás színesítette.

Nagyon sok élménnyel, a tanításban hasznosítható ötlettel, és kedves barátokat szerezve tértem haza Portugáliából. Mindezeket a tapasztalatokat, élményeket megosztom/megosztottam iskolán belül és kívül is. Hálás vagyok és köszönettel tartozom mindazoknak mind saját iskolámban, mind annak falain kívül, akik segítették azt a munkát, ami lehetővé tette ennek a projektnek a megvalósulását.