1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 18/19 » Kézér Ildikó beszámolója az edinburghi CLIL kurzusról

Kézér Ildikó beszámolója az edinburghi CLIL kurzusról

2018.  július 22. és augusztus 4. között részt vettem az Erasmus+ mobilitási projektben. Skócia fővárosában, Edinburghben töltöttem két hetet az Edinburgh School of English nyelviskola Content and Language Integrated Learning című kurzusán.

A nyelviskolát az 1960-as évek végén alapították, több évtizede kínálnak tanár továbbképzési- és nyelvtanulási kurzusokat. Az iskola részéről remek csapat segítette ottlétünk minden pillanatát, nagyon segítőkészek, figyelmesek, az igényeinket, kívánságainkat meghallgató és azt maximálisan figyelembe vevő csapatot ismertünk meg ebben a két hétben. Nem csak az iskolai, de az iskolán kívüli programok szervezése is dicséretet érdemel: számos remekebbnél remekebb délutáni/esti/hétvégi programot szervezett nekünk az iskola ott tartózkodásunk idején, akár egy nap többet is. Ily módon bepillantást nyerhettünk Skócia történelmébe, kultúrájába és gyönyörű helyekre is eljutottunk. A nyelviskola által szervezett fogadó család – aki két hétre befogadott otthonába – is rendkívül kedves és segítőkész volt mindenben.

A kurzuson többek között cseh, szlovák, osztrák, spanyol, olasz kollégákkal voltam egy csoportban, illetve egy magyar tanárnő is tagja volt a csapatnak, ami első héten nyolc, második héten tizenkét kollégából állt. Olyan kollégákból, akik többnyire mind angol nyelven is tanítják szaktárgyukat, legyen az a biológia, kémia, matematika, mérnöki tanulmányok vagy számítástudomány. Sokféle iskolatípus is képviseltette magát: volt, aki gimnáziumban, volt, aki szakközépiskolában, volt, aki felnőttoktatásban tanított. A foglalkozásokon többféle szervezési formában (egyéni, páros, kiscsoportos munka) sokféle módszertani ötlettel gazdagodtunk, a kurzus hangsúlyt fektet a szókincsfejlesztésre is, valamint a későbbiekben használható sok forrásanyagot ismerhettünk meg.

Ami számomra a leginkább hasznos volt: a kollégákkal való eszmecsere, az ő tanítási gyakorlatuk, az általuk használt technikák megismerése, a közös ötletelés. Erre az órák keretein belül is lehetőséget kaptunk, de a tanításról való együttgondolkodás sosem fejeződött be a tanteremben, az együtt töltött idő alatt számtalan lehetőségünk volt beszélgetni az iskola falain kívül is. A tanfolyam két hete alatt három tanárral ismerkedtünk meg, akik mind igen lelkesek, és elhivatottak voltak. Illetve egy rövid időre mi magunk is tanárokká váltunk, ami igen érdekes kihívás volt: a többi kollégának kellett órát tartani valamilyen általunk választott témában.

    

Nagyon sok élménnyel, a tanításban hasznosítható ötlettel, és csodás barátokat szerezve tértem haza Skóciából. Ezért hálás vagyok és köszönettel tartozom mindazoknak mind saját iskolámban, mind annak falain kívül, akik segítették azt a munkát, ami lehetővé tette ennek a projektnek a megvalósulását.