1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 21/22 » Kézér Ildikó beszámolója az izlandi kurzusról

Kézér Ildikó beszámolója az izlandi kurzusról

2022 júliusában részt vettem az Óbudai Árpád Gimnázium Erasmus+ akkreditációjának keretében megvalósult projektben. Izland fővárosában, Reykjavikban töltöttem két hetet, a PMSE+ által szervezett Project Based Learning című kurzus egy hetes volt, általában napi öt óránk volt.

A kurzuson belga, cseh, francia, lengyel, portugál, spanyol kollégákkal voltam egy csoportban, illetve öt magyar tanárnő is tagja volt a csapatnak, ami tizenhat kollégából állt.

Olyan kollégákból, akik közül többen angolt mint idegen nyelvet oktatnak iskolájukban, de voltak kollégák, akik biológiát, fizikát, kémiát, matematikát vagy történelmet (is) tanítottak. Sokféle iskolatípus is képviseltette magát: volt, aki általános iskolában, gimnáziumban, szakközépiskolában, volt, aki felnőttoktatásban tanított.

A foglalkozásokon többféle szervezési formában (egyéni, páros, kiscsoportos munka) ismerkedtünk a projekt alapú tanulás mibenlétével, kaptunk gyakorlati tanácsokat, ötleteket a tervezéshez, megvalósításhoz valamint a későbbiekben használható sok forrásanyagot és számos olyan applikációt ismerhettünk meg, amik a munka különböző fázisaiban lehetnek segítségünkre.

Az egymással való ismerkedést a projekt alapú tanulás fogalmával, célkitűzéseivel, a projekt tartalmi felépítésével való ismerkedés követte, foglalkoztunk a motiváció, az időbeosztás, az értékelés, a projekt társadalmi hatásának kérdésével.

Elemeztünk bemutatott jól, illetve kevésbé jól sikerült projekteket. Gyakorlati feladatokon keresztül is megélve beszélgettünk a kreativitás, a kommunikáció, a kooperativitás, a kritikai gondolkodás fontosságáról. Illetve több órán mi magunknak is diákból/hallgatóból ismét tanárrá/előadóvá kellett válnunk, az utolsó órán kisebb csoportban kellett a tanultak alapján egy projektet teljesen kidolgozni és előadni a többieknek. Ez igen hasznos tapasztalat volt.

Ami számomra szintén nagyon hasznos volt: a kollégákkal való eszmecsere, az ő tanítási gyakorlatuk, az általuk használt technikák, eszközök, módszerek megismerése, a közös ötletelés, az egymástól tanulás.

A tanulás mellett lehetőségem volt Izland természeti csodáiba, történelmébe és kultúrájába is bepillantást nyerni. A Reykjavikban töltött időt számos múzeumban tett látogatás és a nyelviskola által szervezett városnéző program is színesítette.

A fővároson kívül is sok helyre eljutottam, mesés tájakat láttam és tudtam meg idegenvezetőimtől számos érdekességet Izland történelméről, kultúrájáról.

Nagyon sok élménnyel, a tanításban hasznosítható ötlettel, és kedves barátokat szerezve tértem haza Izlandról. Mindezeket a tapasztalatokat, élményeket megosztom/megosztottam iskolán belül és kívül is. Hálás vagyok és köszönettel tartozom mindazoknak mind saját iskolámban, mind annak falain kívül, akik segítették azt a munkát, ami lehetővé tette ennek a projektnek a megvalósulását.