1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség archívum » Költészet napja

Költészet napja

Április 11. József Attila születésnapja. 1964 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar költészet napját. József Attila életműve megkerülhetetlen teljesítmény mind a költőutódok, mind a művészettel foglalkozók számára.

Ebből az alkalomból József Attilára a lépcsőkre felragasztott verseivel emlékeztünk. A Tiszta szívvel, Kertész leszek, Óda mellékdala, Thomas Mann üdvözlése vagy A téli éjszaka részleteit a 9.a osztály tagjai készítették Svarczné Micheller Erzsébet tanárnő segítségével.

A 12.a osztály  pedig Fülöp Katalin tanárnő szervezésében egy rendhagyó kiállítással készült erre a szép tavaszi napra. Az apropót az adta, hogy 1919. január 27-én halt meg Ady Endre, a Nyugat c. folyóirat talán legizgalmasabb alkotója. Így 2019 az ún. Ady-év. Rá emlékezünk idén az országban különféle irodalmi programokkal, estekkel. Bár a Nyugat Babits halálával megszűnt, Garai László és Kardos Zoltán elkészítették a maguk Nyugatát, amibe bele is lehetett pillantani.

A 12.a-sok feladata az volt, hogy készítsenek szelfit egy nyugatossal, azzal, aki a szívüknek kedves. Ezeket a fotókat láthatták az érdeklődők a paravánon, köztük egy tanári csoportképet is, mely a Kosztolányi szobor előtt készült Szabadkán, az idei délvidéki töri tantúrán. De készült illusztráció is, Pongrácz Rita egy olajfestményen álmodta meg Ady Az eltévedt lovasát és egy makettet készített Kosztolányi Hajnali részegség c. verséhez. Rita egy különleges értelmezést is írt ehhez a munkához. Szintén őt dicsérte Babits Fekete ország c. szénrajza.

“Az irodalom olvasót akar, az olvasó révén valósul meg a mű. Az irodalomba mindenki be tud lépni, és ott otthon érezheti magát. A fontos művek mégiscsak az életünkről szólnak, nincs más céljuk, mint hogy a sorsunkról letépjenek minden álcát, hogy szembesülhessünk a valósággal.” – ezek a gondolatok a Kik vagytok ti? című rendhagyó irodalomtörténeti kötettel jelentkező Háy János kortárs írótól származnak.

Fülöp Katalin tanárnő a kiállítást Garai László feldolgozásával, azaz Ady Endre Álmok után c. versének megzenésítésével nyitotta meg.