1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Árpád Média » Konferencia részvétel

Konferencia részvétel

 6. NEMZETKÖZI MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI KONFERENCIA – MMA, MKE, ELTE, MROE közös szervezésében – mely fókuszában az idén a vizuális kultúra, a vizuális pedagógia áll.

A konferencia témája: A MŰVÉSZET EREJE – KIFEJEZÉS, ALKOTÁS, GYÓGYÍTÁS, KOGNITÍV ÉS ÉRZELMI FEJLESZTÉS. 2023. június 14-16. között rendezték meg a művészek, pedagógusok és kutatók találkozóját a dráma- tánc- és zenepedagógia, a vizuális nevelés, a gyermek- és ifjúsági kultúra területéről. Tudományos előadások, alkotói workshopok és művészeti bemutatók várták az új szakmai inspirációkra vágyókat a Pesti Vigadóban, magyar és angol nyelvű előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várták a résztvevőket a szervezők. Június 14-én és 15-én este a zene, a tánc és a színészet mestereit láthattuk.
Az első nap a Kisképzőben, egykori iskolámban, majd  az Epreskertben nézhettük meg a diákok kiállításait. Ez a nap többszörösen is ünnepi volt számunkra, hiszen a befogadó intézmény, a nagy múltú Magyar Képzőművészeti Egyetem volt. A nap végén az aulában Szabados Árpád munkáiból kiállítás nyílt, Révész Emese művészettörténész csodás megnyitóját követően sor került az első Szabados Árpád-díj átadására, melyet a Magyar Képzőművészeti Egyetem alapított. Szeretettel gratuláltunk Dr. habil Gaul Emilnek -többek között a MROE hajdani főtitkárának és elnökének -, hogy évtizedeken át tartó művészetpedagógiai munkásságáért, kiemelkedő művészetpedagógiai életművéért Szabados Árpád-díjban részesült. A díjat a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora Dr. habil Erős István adta át. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Gaul Emil engem is tanított a MOME-n és azóta is figyelemmel kíséri tanári pályámat.

A Pesti Vigadóban folytatódott a 6. Művészetpedagógiai konferencia második napja. Feszl Frigyes romantikus épületében csodás virágköltemények, kedves önkéntes egyetemi hallgatók fogadták a konferencia résztvevőit. Ünnepelhettük tovább a művészeteket, a pedagógiàt, a művészetpedagógiát, a kiváló pedagógusokat, és tanítványaikat, projektjeiket és kutatásaikat.

A Vigadó Díszterme mellett számos más teremben folytak előadások pl. a szabadkézi rajz szerepéről a közoktatásban… Az érdekes poszterbemutatók felvillantottak egy-egy műhelymunka vagy projekt lokális vagy azon túli hatásmechanizmusát. Itt mutattuk be a Bit-Tér-Kép című egész tanévet átszövő projektünket is három QR-kódokkal „kitágított” poszterrel, amin keresztül a videók segítségével be lehetett tekinteni a műhelymunkákba. A konferencia részletes programja és az absztrakt kötet online elérhető, amiben a 111. oldalon van a mi NTP-INNOV projektünk leírása.  Összesen 42 külföldi és hazai előadás és poszterbemutató gazdagította a napot.

Többek lettünk, hiszen jóleső találkozások mellett kicsit végre beszélgettünk, érdeklődtünk, szakmai eszmecserék bontakozhattak ki, miközben a művészetpedagógiáé lehetett az egèsz Vigadó!

A programot az NTP-INNOV-22 pályázati támogatásból valósítottuk meg.

#nemzetitehetsegprogram #mindentehetségszámít#arpadmedia