1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Kőrösmezei Sarolta beszámolója (Dublin, Írország)

Kőrösmezei Sarolta beszámolója (Dublin, Írország)

2023 július 2-7. között vettem részt Dublinban egy kurzuson. A címe: Irish Culture and Contemporary Language volt. A kurzusok délelőtt folytak, nagyon sok érdekes dolgot tanultunk az ír történelemről, irodalomról, sportról, zenéről, táncról. Például, hogy a Nagy Éhínség az 1840-es években volt Írországban. Az ír földeket az angolok elvették, hogy gabonát termesszenek rajta maguknak. Így az íreknek nagyon kevés burgonya maradt. Ez és a betegségek egy millió ember halálához vezettek.
Az első világháború alatt az írek reménykedtek, hogy visszaszerzik a függetlenségüket. Nem így történt, az írek 1916-ban húsvétkor fellázadtak. Azt is megtudtuk, hogy az ír népzenéhez hegedűt, furulyát (tin whistle), dobot (bodhrán) és kanalakat is használtak. A vileann pipe hasonló a skót dudához. A Riverdance egy csoportos és gyors tánc. A táncosok keze nem mozog, a lábuk viszont annál gyorsabban.

Ez volt az iskola bejárata, ahová jártunk.

 

Sokszor dolgoztunk kis csoportokban, a tanárnő fiatal volt és nagyon jó tanár. A mi csoportunkban 3 magyar, 4 lengyel, 3 cseh és egy japán nő volt, aki azonban Németországban élt.

A délutáni programokról az un. “Yellow Shirt” csapat gondoskodott. Volt idegenvezetés, barbecue, és színházlátogatás. A kolléganőkkel a Grogan sörözőben ittunk ribizli szirupos Guinness sört, nagyon finom volt. Hop-on-hop-off busszal elmentem a Guinness sörgyárba is, 7 emelet volt.

 

Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy lehetővé tette nekem ezt a szép és hasznos utat.