1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Kovácsné Keszléri Erzsébet beszámolója

Kovácsné Keszléri Erzsébet beszámolója

Az Óbudai Árpád Gimnázium tanáraként 2023. júliusában részt vettem az Erasmus+ akkreditációs pályázat keretében a Máltán található Easy School of Languages nevű intézmény egyhetes tanártovábbképző programján. A kurzus címe: English Language Development and Introduction to CLIL Methodology for Secondary School Teachers.

A tanfolyam időpontja egybeesett kolléganőm, Magainé Bene Zsuzsanna által választott kurzuséval, így együtt érkeztünk a képzés helyszínére, Vallettába, Málta fővárosába. Szállásunk a patinás belvárosban volt, így megtapasztalhattuk a hamisítatlan máltai nyár hangulatát, napközben és éjszaka egyaránt.
Képzésem témájául olyan tanfolyamot választottam, amely nyelvi készségeimet és módszertani tárházamat is erősíti. Fejlődött angol nyelvtudásom, hiszen délelőttönként egy sokszínű, nemzetközi csapatban nyelvi képzésben volt részem. A délutáni órákban – egy másik csoport tagjaként – megismerkedtem a CLIL módszerrel, melynek célja, hogy olyan módszereket sajátítsunk el, melyek segítik szaktárgyaink oktatását olyan módon, hogy óráinkon idegen nyelvi tartalmakat is felhasználhassunk. A módszer lényege, hogy a szaktárgyi tartalmak és az idegen nyelv elsajátítása integráltan zajlik a tanítási órákon.

Mivel néhány nappal a tanfolyam kezdete előtt érkeztünk Máltára, volt lehetőségünk megismerni a szigetország jeles történelmi helyszíneivel, gazdag és izgalmas történetével, és természetesen a csodás természeti értékekkel, amelyekkel büszkélkedhet.

A tanfolyam napjain pedig a – sok nemzetből érkező – csoporttársaimmal beszélgethettem, legalább részben megismerve kultúrájukat, hazájukat, szokásaikat, családjukat, és természetesen hazájuk oktatási rendszerének főbb vonásait.

Köszönettel tartozom az Erasmus+ program kínálta lehetőségért, és különösen köszönöm iskolánk programkoordinátorának, Hajdú Indirának, hogy biztatott és támogatott, valamint tanácsokkal látott el a pályázati folyamat során!

Kovácsné Keszléri Erzsébet