1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség archívum » Látogatás a Frankel Leó utcai zsinagógában

Látogatás a Frankel Leó utcai zsinagógában

2023. március 3-án a 9.d osztály Molnárné Vámos Katalin magyartanár, Csonka Katalin osztályfőnök és Csizmazia Mátyás tanárjelölt kíséretében az osztályfőnöki óra keretében tanulmányi kirándulást tett a Frankel Leó utcai (49. szám), ma is működő újlaki zsinagógában. A 400 ember befogadására készült, 21,5 x 19 méteres külső méretű, 8 méter magas imaház francia gót stílusban épült, nagyon finom részletformákkal. Az épületet az udvarbelső beépítésével Fellner Sándor alakította ki. Az 1888-ban felavatott zsinagógát 1928-ban Jakab Dezső és Soós Aladár tervei nyomán hatemeletes, függőfolyosós bérházzal vették körül. Ez közrefogja a zsinagóga félnyolcszögű tömbjét, amelyet kőtábla-, menóra-motívum és Dávid-csillagok díszítenek.

Az érdeklődő csoportot dr. Verő Tamás rabbi fogadta nagy szeretettel, kedvességgel és nyitottsággal. A zsidó tanító mesélt az épület történetéről és részeiről, a kultuszról és hagyományokról, a szimbólumokról, megmutatta a frigyszekrényt és a Tórát, melyből fel is olvasott a diákoknak. A látogatás másik fontos célja az volt, hogy a Gombár-bemutatóra készülő, a Hegedűs a háztetőn című színdarabot előadó osztály (2023. március 24.), illetve a rendező tanácsokat kapjon az előadás, pl. az esküvői jelenet autentikus színre viteléhez.

Dr. Verő Tamás rabbi mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyerekekkel, diákokkal történő együttműködésre. Ennek köszönhetően ez a rendkívüli tanóra igazán kötetlen hangulatú beszélgetéssé, emlékezetes eseménnyé válhatott. Hálásak vagyunk neki a vendéglátásért.

Molnárné Vámos Katalin, szervezőtanár