1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Német munkaközösség » Látogatás a Málenkij Robot Emlékhelyen

Látogatás a Málenkij Robot Emlékhelyen

A tanév vége felé közeledve osztályunk német nemzetiségi részének lehetősége nyílt ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeum egyik állandó kiállítóhelyére, mely a második világháború után Szovjetunióba hurcolt és kényszermunkára ítélt áldozatoknak állít emléket.

Csoportunk már ismerte az emlékhely lesújtó háttértörténetét a magyarországi németek életmódjáról és sorsáról szóló iskolai tananyagnak köszönhetően. A Ferencvárosi pályaudvar közelében álló épület, melyben a kiállítás található, egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelyeként szolgált. Az épület atombiztos kinézete, s a látogatókat rögtön a kapuban váró, bevagonírozott foglyokat ábrázoló szobor már belépés előtt nagy hatást gyakorol a vendégekre. Az ízelítő után azonban további emlékek tárulnak a látogatók elé Magyarország második világháborús időszakáról, az elhurcoltak életkörülményeiről, mindennapjairól, valamint hazatérésükről különböző plakátok, fényképek, és a túlélőktől származó tárgyak formájában. Csoportunk vezetésben is részesült, így még nagyobb betekintést nyerhettünk a történelem részleteibe kiegészítő történetekkel és pontosításokkal.

Érdekes élménynek bizonyult a múzeumi látogatás, mely kissé közelebb hozott minket történelmünkhöz. Tapasztalatot és rálátást nyújtott a világra ez az alkalom, melynek keretében kimozdulhattunk az iskolából és más perspektívából, a valóságban is láthattuk azt, amit már elméletben megtanultunk az iskolában.
Netuschill Bodza
12.D