1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Árpád Média » Médiatábor 2.0

Médiatábor 2.0

A mozgókép átszövi életünket. Filmeket, sorozatokat nézünk, de ki gondol bele abba, hogy miként hat a nézőkre? Hogyan készült el egy-egy jelenet? Milyen technikai forgatókönyv kellett a filmhez? Milyen kameramozgással, milyen kameraállásból, milyen objektívvel vették fel? Hogyan színezték a vágás során a képsort? Hosszan sorolhatnám még a kérdéseket, amik foglalkoztatták táborozó diákjainkat, és amikre válaszokat kerestek alkotási folyamatuk során.

  1. június 20. és 22. között támogató tanárként részt vehettem az Árpád Média Önképző Körének második táborában. Tavaly szerettünk volna kolléganőmmel, Svarczné Micheller Erzsébettel hagyományt teremteni, akkor először tartottunk ilyen jellegű napközis táboros foglalkozást gimnáziumunk diákjainak. Ami akkor még csak kósza gondolat volt, az az önképző körös gyerekek kívánságává vált. Ennél nagyobb pozitív visszajelzés nem is kellett ahhoz, hogy most pályázati segítség nélkül, önköltséges módon kezdjünk a szervezéshez.

Vegyünk egy rövidfilmet, vagy inkább kettőt! Legyen izgalmas, érdekes, ihlessen meg egy csoport gyereket arra, hogy újra gondolja, majd parafrázist forgasson belőle! Tóth Barnabás Vonaton és Pinczés Dávid Végtelenben 2 című rövidfilmjeik motiválták a diákjainkat. Két stábban dolgoztak a gyerekek. Már a tábor előtt munkához láttak, előkészítő workshopokon tervezték meg a forgatást, bepillantva a forgatókönyvírás rejtelmeibe, a kamera mögötti és kamera előtti szerepeket megismerve. A tábor három napja két helyszínen zajlott, az Árpád Gimnáziumban folyt az előkészítő munka, a forgatások pedig Szentendrén a Városi Tömegközlekedési Múzeumban és a Japánkertben párhuzamosan zajlottak a harmadik napon.

Nagyszerű élmény volt tanárként azt látni, hogy a gyerekek profi módon, elmélyülve dolgoznak az elképzeléseik megvalósításán. Öregdiákunk, Csongrádi Máté filmes szakmai tapasztalatait megosztva kiválóan vezette a tábort. Sokat tanultak tőle, és a filmiparban dolgozó tanárjelöltünktől, Puruczki Árpádtól, valamint Gutási Ádám és Földes Artúr öregdiák mentorainktól valamint Csizmadia Dávid és Kerkuska Máté felsőbb éves mentordiákjainktól.  A nagy lámpákkal megvilágított, állványokkal, vásznakkal árnyékolt forgatási set messziről látszott, a járókelők csodálkozva vették észre, hogy fiatal diákok mozognak magabiztosan a komoly technika között.

Már a következő táboron gondolkodunk, de addig is kíváncsian várjuk a most is zajló utómunka gyümölcseit, az elkészült filmeket. Hosszan mesélhetnék még a tábori élményeinkről és tapasztalatainkról, de ezer szónál is többet ér az ott készült werkvideó.

Tanárként nagyon büszkék vagyunk médiás diákjainkra! Csodálatos volt azt megtapasztalni, hogy azok a már elballagott és még hozzánk járó mentorok, akik a szemünk előtt váltak felnőtté milyen odaadóan, tudásukat megosztva támogatják a feladatukhoz felnőtt médiásainkat.

Gizelláné Neubauer Babett

Hálásak vagyunk azoknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a tábor:
Óbudai Árpád Gimnázium, Gasztroamazonok, Szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum, Japánkert, Offline Center és a 2,8 Film Equipment.