1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Krónika » November – december

November – december

November – december

November 14.

A magyar nyelv napja

2011 óta november 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját. Ebből az alkalomból készült kiállításunk az aulában, melyet idén a júliusban elhunyt Esterházy Péter emlékének szenteltünk. A sok szempontot felvonultató, gazdag képanyaggal dokumentált, magas színvonalú kiállítást Feketéné Kovács Anikó és néhány tanítványa készítette, s melynek létrejöttéhez személyes, méltató írásokkal több kolléga és diák is hozzájárult. Így sikerült közös üggyé tenni a tisztelgést egy rendkívüli értékű és jelentőségű életmű és személyiség előtt.

“Tekintsük A halmazt. Ez legyen a prímszámok halmaza. Egy pozitív egész számot prímszámnak nevezünk, ha 1-en és önmagán kívül más egész számmal nem osztható. Az 1-et nem tekintjük annak (noha!), de ilyen a 2, 3, 5, 7… és így tovább. B halmaz legyen a valaha élt magyar írók halmaza, tehát ha valaki magyar író, akkor benne van, és ha benne van (most az mindegy, hogy nyakig vagy bokáig), az magyar író. Írónak azt nevezzük… hát lényegében, amit prímnek, hogy az egyen és önmagán kívül ne legyen más osztója (lásd még: a mindenséggel mérd magad!), ha pedig valaki író és magyarul ír, az magyar író. (Ez a felfogás tehát nem tud értelmet tulajdonítani a „magyarul ír, de nem magyar író” kifejezésnek, illetve ez barokkos megjelenítése annak, hogy illető nem író.) – Ez a prím váratlanul tényleg jó definíció, vannak pl. az ikerprímek, 11–13, 17–19, Goethe és Schiller, Arany és Petőfi, Stan és Pan.”

Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből (részlet)

A kiemelt mondat lehetne a kiállítás egyfajta mottója is, hiszen Esterházy Péter meg tudta ezt a programot valósítani.

November 25.

Amfiteátrum Kupa

Pénteken lezajlott a 23. Amfiteátrum Kupa.

A környék iskoláiból 310 versenyzőt láttunk vendégül. Amíg ők a versenyt írták, diákjaink a felkészítő tanárok számára tartottak igazán színvonalas előadást. Ezután a versenydolgozatok javítása következett diákok, közöttük sok lelkes öregdiák segítségével.

Közben a vendégeket színes programokkal szórakoztattuk, melyek palettája egyre bővül: hála a sok éve mellettünk kitartó fizika és természettudományi munkaközösségek, az ügyes kezű és időt nem sajnáló kézműves matektanároknak, a vállalkozó szellemű diákjainknak, akik saját programjaikat mutatják be (elektronika, robot, portya), volt árpádos sakk nagymesterünknek és az idejüket áldozó szülőknek, akik játékot vagy éppen beszélgetést tartottak a gyerekeknek.

Közben a verseny kiértékelése folyt a háttérben. Az esemény este hét után eredményhirdetéssel és a segítők számára kis ünnepléssel zárult. Sok-sok összecsiszolt részlet, melynek csak a felszínét tudtam most bemutatni. Az egész napon nagyon sok kolléga és több száz árpádos diák együttes munkája tette lehetővé a lebonyolítást, melyet több hónapos szervezés előzött meg.

Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítséget és támogatást!

A szervező 11.b osztály és a matematika munkaközösség nevében:

Sztojcsevné Fekete Mária

November 26.

Társasjátékverseny

December 10-én társasjátékozók adtak egymásnak találkozót az aulában a 11. árpádos játékverseny alkalmából. A szervezőknek nagyszerű rácsodálkozniuk arra, hogy már 10 éve járnak hozzánk társasjátékozni vendégek, még akkor is, ha a rendezvény népszerűségére rejtélyes a magyarázat…

… hiszen ugyan játszani öröm, mert nekem gyűlt össze először az 5 rubinom, amellyel én lehettem az isztanbuli bazár hőse. Vagy mert sikerült lefizetnem a goblinokat, és az én kalandozóim lettek a legerősebbek a lávabarlangokban. Vagy mert az összes apátságot én építhettem meg, a buzgóságom pedig jutalmat érdemelt.

… de ugyanakkor játszani idegesítő, mert miért kellett a másik játékosnak Szevasztopolig építenie a vasútvonalát, amikor én akartam elérni először a várost! Vagy azért, mert igazán nem tudhattam, hogy a többiek mind az én tornyomat támadják csak azért, mert nem voltam rest az aranykorongot megszerezni! Vagy mert a másik zokon vette, hogy a narancskészletét rárohasztottam, holott nem volt semmilyen személyes éle a döntésemnek…

… mindenesetre az biztos, hogy 7 új játékot ismertem meg a találkozónak köszönhetően (egyet még nyertem is) – és még több embert, akik ugyanúgy szeretnek játszani, mint én. Már csak ezért is visszatérek jövőre – várunk téged is J!

????????????????????????????????????

December

Mikulás, advent, karácsony

A karácsonyi készülődés a hagyományok szerint zajlott: az adventet az aulában énekkel, verssel és gyertyagyújtással ünnepeltük. A kórus két csodálatos koncerttel ajándékozott meg minket.