1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Erasmus+ 22/23 » Pogányné Miskolczi Enikő beszámolója

Pogányné Miskolczi Enikő beszámolója

2023. augusztus 6-12-ig egyhetes továbbképzésen vettem részt Alicante-ban. A kurzus címe: Body-Mind-Nature connection: well-being for a fully awareness and healthy lifestyle. Outdoor and environmental sessions.

Egy kis lakást béreltem az óvárosban hét percre a modern szállodától, amelynek konferencia termében az oktatás egy része zajlott. Szerencsém volt, mert pár méterre a szállásomtól volt a város egyik legfontosabb épülete, egy templom, amelyben a település védőszentjének szobra található. Így augusztus 5-én az erkélyem előtt vonult el egy színpompás körmenet a gyönyörű Mária szoborral. Ez életre szóló élményt nyújtott.

A nulladik napon városnézés volt a program, amely tartalmazta az erőd részletes bemutatását. A hét folyamán az egészséges étkezésről hallgattunk előadást, majd a gyakorlatban is alkalmaznunk kellett healthy breakfast workshop címen a szálloda által nyújtott svédasztalos reggeli elfogyasztásánál. A mozgásformák széles skáláját gyakoroltuk a megerőltetőtől a legfinomabb mozdulatokig, pl. sziklamászás, kajakozás, hegyi túra, szemtorna, ecsetkezelési technikák. A helyes légzés elsajátítását a tengerparton is gyakoroltuk, majd ügyességi játékokat tanultunk. Vízitorna volt a befejezés.

Természetesen időt szakítottunk arra, hogy prezentációkat adjunk elő bemutatva saját országunkat, városunkat és iskolánkat. Mivel hét magyar kolléga volt a csoportban, idő hiányában hazánk és fővárosunk megismertetését én vállaltam, hiszen nyelvtanárként nekem volt a legegyszerűbb, és szívesen is tettem. A csoport tagjai legtöbben testnevelés szakosak voltak.

A tanfolyam 32 főből állt, az ír csapat képviselte a legnagyobb létszámot: 8 fő. Voltak résztvevők Franciaországból, Olaszországból, Csehországból és Németországból is. Tanárunk, Elena spanyol volt, hamar megszoktuk érdekes akcentusát. Hála a relaxációs és meditációs foglalkozásoknak, valamint a mindfulness gyakorlásának a kurzus végére mindenki feltöltődött és kiválóan érezte magát. Nagy sóhajjal szálltunk be a gépbe, búcsúzva a tengertől és egy barátságos, sokszínű várostól.

Aki már „begyűjtötte” a híresebb helyeket, mint Barcelona, Granada, Sevilla … , érdemes ellátogatni Alicante városába. Hogy miért? Biztonságos! (Ha még ilyet lehet manapság egyáltalán mondani). Szebb a tengerpartja, mint Valenciának vagy Barcelonának, híres múzeumai vannak (pl. MARQ), évente kétszer még láthatsz bikaviadalt, kiválóak az éttermei, a tapas bárok hangulata utánozhatatlan, hegyek veszik körül, a közelben található Európa legnagyobb pálmaligete (Elche) és a bájos Altea városa fehér utcácskáival. Nem mellesleg közvetlen járat köti össze Budapesttel. Gyere és a „well-being” garantált!!!