1034 Budapest, Nagyszombat utca 19. | Telefon/fax: (+36 1) 388-7120
Főoldal » Magyar munkaközösség kultúra » Radnóti Színház drámafoglalkozása: Gina

Radnóti Színház drámafoglalkozása: Gina

Schwechtje Mihály Gina c. darabját ugyan már nem játssza a Radnóti Színház, ám a RIM drámainstruktorai, így Hlinyánszky Doma is, tovább gondolták a történetet, és az iskolában, osztálytermi keretek közé helyezve lehetőség van megnézni az egyes jeleneteket és átbeszélni a látottakat.

A Gina megtörtént esetet dolgoz fel: kamaszok egy esti buli keretében „beginázzák” a társaság egyik tagját és az internetre kompromittáló fotókat tesznek fel a lányról. A darab a helyzet feldolgozását vizsgálja az elkövető, az áldozat és a szülők szemszögéből. A foglalkozás során a diákok jeleneteket látnak a darabból és színházi, drámapedagógiai és szociodrámás eszközök segítségével közösen gondolkodnak a bántalmazás, a felelősségvállalás és az áldozathibáztatás témáin.

Egy gyors ráhangoló játék után asszociációs bemutatkozás következett, melynek hívószava a „bántalmazás” volt. A diákoknak meg kellett jegyezniük egymás nevét, melyek között a következők szerepeltek: gyűlölet, erőszak, rendőrség, social média, trauma, szorongás, erőszak, sérülés, gonoszság stb. Ezután egyre nehezebben megjeleníthető hangulatok és érzések beállítása következett egy-egy gesztussal, testtartással. A tanulók a félelemtől a kíváncsiságon és dühön át fokozatosan jutottak el a felelősségvállaláshoz és az áldozathibáztatáshoz. Az óra második felében került sor a színdarab egyes jeleneteinek levetítésére és közös értelmezésére. A vetítés során izgalmas volt látni a diákok reakcióit, szerepbe lépését, végül pedig hallani a véleményüket a megrázó történettel kapcsolatban.

Most Fülöp Katalin tanárnő szervezésében volt lehetősége a 10.c osztálynak részt venni a radnótis drámafoglalkozáson, de néhány héttel korábban már a 10.a-sok is beszélgettek a darabról Neubauer Babett és Simon Péter szervezésének köszönhetően.

A bejegyzés bélyegképe a Radnóti Színház oldaláról származik.